خطر گازگرفتگی در سیلوی پر شده با هیلاژ (سیلوی کم رطوبت)
ده سال پیش سیلوی خود را با هیلاژ تا حدودی پر کرده بودم ولی درست صاف و هموار نشده بود. صبح تراکتور را روشن کردم و فن یا دمنده هوا را به مدت ۱۵ دقیقه روشن کردم. سپس از نردبان بالا رفتم و درهایی که همسطح هیلاژ بود را باز کردم. به محض اینکه در را باز کردم فهمیدم که مشکلی وجود دارد، نفسم را حبس کردم. از نردبان پائین افتادم، خوشبختانه کارگرم پائین سیلو ایستاده بود و من را از محیط و گاز سیلو دور کرد و با اورژانس تماس گرفت. آنروز من از بعضی لحاظ خوش شانس بودم. اول آنکه سیلو فقط تا ارتفاع ۷ تا ۹ متری پر شده بود. دوم اینکه من بعد از باز کردن درب های سیلو نفسم را حبس کردم. سوم اینکه یک حامی (کارگر) وقتی نیاز به کمک داشتم آنجا بود تا من را نجات دهد.
بسیاری از سیلوها تا بالا پر می شوند و بسیاری اوقات فرد دیگری در پائین سیلو نمی ایستد. بنابراین پیشگیری یک عامل کلیدی در هنگام مواجه شدن با گاز سیلو است.
فرآیند تخمیر
تخمیر می تواند باعث به وجود آمدن گازهای کشنده در سیلو شود. روشن کردن دمنده قبل از وارد شدن به سیلو مهم است ولی کافی نیست. پس از پر کردن سیلو باید بلافاصله درهای همسطح علوفه را باز کرد. از آنجایی که گازهای سیلو سنگین تر از هوا است، باز کردن درهای سیلو در سطح خوراک این امکان را فراهم می کند که گازها به محض تشکیل شدن از ناودان خارج شوند.
از باز کردن درهای سیلو بلافاصله بعد از پر شدن اطمینان حاصل کنید (حتی در شب یا در مواقعی که به خاطر باران یا خرابی دستگاه مجبور به تقف کار هستید). باز کردن درها راهی را برای خروج گازهای سیلو که سنگین تر از هوا هستند باز می کند. در ضمن با روشن کردن یک دمنده، اگر یک درب در سطح سیلاژ باز باشد می توان از خروج گاز اطمینان حاصل کرد.
هنگامی که صحبت از خطرات گاز سیلو می شود، هیلاژ را دست کم نگیرید. من همیشه فکر می کردم که گازهای سیلو از سیلاژهای ذرت به وجود می آیند اما آن روز که از نردبان افتادم فهمیدم که این مشکل در سیلوی پر شده با هیلاژ هم به وجود می آید.
بدیهی است که روشن کردن دمنده مهم است و همیشه باید قبل از ورود به سیلو روشن شود ولی در این تجربه باز کردن درهای سطح علوفه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطمئن باشید اگر این کار را بلافاصله انجام می دهید، گازهای سمی سیلو را استشمام نخواهید کرد. باز کردن درها یک راه خروج گازهای سمی تشکیل شده از فرآیند تخمیر را فراهم می کند.