چرا نگهداری و پرورش گوسفند و بز سودزا است؟ (۱)
خلاصه این اطلاعات می تواند به آنانکه در باره پرورش گوسفند و بز به عنوان یک شغل زودبازده کنجکاو هستند کمک کرده و آنان را در جمع آوری اطلاعات لازم برای تصمیم گیری کمک نماید.
- گوسفند و بز حیواناتی هستند که قادرند شرایط اقلیمی متغیر را تحمل کنند.
- جیره نگهداری گوسفند و بز در مقایسه با سایر دامها کمتر بوده و بیشتر غذای دریافتی را صرف رشد و تولید می کنند.
- گوسفند و بز دارای انواع فرآورده های تولیدی (گوشت، پشم، پوست، شیر و فرآورده های لبنی متنوع و کود) بوده و در تمام طول سال می توان این فراورده ها را به بازار عرضه نمود.
- بازارپسند بودن امعاء و احشاء گوسفند (کله و پاچه، سیرابی، جگرسیاه (کبد)، دل، قلوه و خوش گوشت (چربی های اطراف روده کوچک).
- عادت ذائقه ایرانی به گوشت گوسفند، چون گوشت گوسفند طبع گرم و تر داشته و موافق با ذائقه و طبع انسان است.
- وجود اعتقادات مذهبی به سنت حسنه قربانی نمودن گوسفند به عنوان یک حیوان با ارزش معنوی.
- معروفیت و جایگاه خاص فرش (قالی) ایرانی در دنیا و پشم تولیدی گوسفندان ایرانی که از نوع پشم قالی است.
- نیاز مبرم و توجه خاص جامعه ایرانی به البسه پشمی و بازارپسند بودن چنین کالاهایی.
- اهمیت کود گوسفند از نظر ارزش اقتصادی و غنای مواد معدنی موجود در آن و کاربرد وسیع آن در زراعت و باغبانی.
- فراوانی ایلات و عشایر و پراکندگی وسیع آنها در گستره جغرافیای ایران و رونق فراوان پرورش و نگهداری گوسفند و بز نزد این بخش از جامعه.
- تنوع نژادهای بومی گوسفند (۲۷ نژاد) در کل کشور.
- در مقایسه با سایر نشخوارکنندگان (گاو و گوساله) برگشت سرمایه نسبتا سریع بوده و می توان بره ها را در سن ۳ ماهگی، یعنی ۸ ماه پس از آبستنی مادر به فروش رساند.
- قدرت تولید مثل بالاتر و فاصله نسل کمتری که گوسفند و بز در مقایسه با گاو به عنوان منبع تامین گوشت قرمز دارند. طول دوره آبستنی گوسفند و بز ۴ ماه کمتر از گاو بوده و صفت دو و چندقلوزایی در گوسفند و بز امری عادی بوده و از این نظر به شدت دارای ارزش افزوده اقتصادی هستند.
- اگرچه چرای گله های گوسفند و بز در مراتع سبب بروز فشار بر مراتع می گردد اما با توجه به عادت گوسفند به دفع کود در هنگام حرکت و جابجایی، چنانچه چرای گوسفند و بز بصورت هدفمند در مراتع و مزارع صورت بگیرد سبب تقویت خاک مزارع و مراتع می گردد.
- گوسفند و بز به دلیل دارا بودن خصوصیت مهمی مانند قدرت راهپیمایی و مقاومت در مقابل کمبودها و قابلیت بقا با استفاده از مواد با ارزش غذایی پائین، سازگاری بالایی نسبت به شرایط اقلیمی ایران دارند.