با انجام هریک از این سه کار، گوساله های بهتری را پرورش خواهید داد
آینده هر گله شیری به گوساله های آن وابسته است. با این وجود اولین جایی که اعتبارات مالی آن کم می شود کجا است؟
گرچه در نگاه اول کاستن هزینه گوساله ها راه ساده ای برای اصلاح هزینه به نظر برسد، اما در دراز مدت هزینه قابل توجهی به ازا هر راس در بر دارد.
گوساله های تازه متولد شده توانایی زیادی در بازده استفاده از مواد مغذی دارند. در حقیقت بازده غذایی در دوره پرورش گوساله (تبدیل پروتئین، چربی و سایر مواد مغذی به رشد و توده بدن) بالاتر از سایر دوران زندگی است. به همان اندازه که تغذیه آغوز مهم است، تغذیه گوساله در ابتدای زندگی اهمیت دارد.
آغوز وقتی خوب عمل می کند که در ۶ ساعت اول زندگی خورانده شود و مواد مغذی با کیفیت، زمانی بیشترین تاثیر خود را می گذارند که قبل از شیر گیری باشند.
وقتی فرصتی از دست برود دیگر رفته! متاسفانه این توانایی در بیشتر گاوداری های تلف می شود. سه راه بسیار اساسی وجود دارد که به وسیله آنها می شود توانایی های بیشتری را بدست آورد و سودآوری گوساله ها به عنوان آینده گله را افزایش داد:
- به جای بطری های ۲ لیتری از بطری های ۳ لیتری استفاده کنید.
- از شیر کامل پاستوریزه شده یا جایگزینی شیری استفاده کنید که حاوی مقادیر بالاتر مواد مغذی است.
- دفعات تغذیه را بیشتر کنید.
از بطری های سه لیتری استفاده کنید
در غرب آمریکا که بالاترین درصد استفاده از بطری برای تغذیه گوساله ها را دارد، استفاده از بطری های سه لیتری تقریبا نادر است. با این وجود تنها سه گاوداری بوده که از بطریهای سه لیتری استفاده می کردند و در هر سه گاوداری، آنها از راحتی استفاده از بطریها شگفت زده بودند.
هدف این است که به گوساله بیشتر غذا داده شود و گوساله قطعا بیشتر خواهد خورد. بطری های سه لیتری بی نهایت مهم هستند، چه در مورد شیر کامل چه در مورد جایگزین شیر، چون تقریبا غیر ممکن است که با دو بار تغذیه در روز گوساله ها به اندازه کافی تغذیه شوند.
استاندارد قدیمی، ۴۵۴ گرم ماده خشک به ازا هر راس گوساله در روز است که واقعا کم است و در شرایطی مناسب است که هوا خوب باشد و گوساله ها هم سالم باشند. اما به نظر ما حداقل ماده خشک مورد نیاز، ۶۸۰ گرم از روز اول با دو بار تغذیه حتی با شیر کامل است، بنابراین شما باید از بطریهای سه لیتری استفاده کنید.
حداقل ماده خشک توصیه شده برای یک گوساله ۴۵ کیلوگرمی در دمای صفر درجه سانتی گراد، ۸۱۶ گرم است که ۴۵۴ گرم افزایش وزن روزانه را سبب می گردد. این عدد خیلی کمتر از مقدار بهینه برای گوساله است. چیزی که شما واقعا برای افزایش وزن روزانه گوساله ها می خواهید ۶۸۰ تا ۱۸۰۰ گرم ماده خشک در روز است.
اگر واقعا خوش شانس باشید و همه چیز کامل باشد، باد نیاید و بستر عالی باشد، ممکن است گوساله ۴۵ تا ۹۰ گرم افزایش وزن بیشتری داشته باشد. اما اگر هوا سرد یا طوفانی باشد، یا تنش ناشی از بیماری وجود داشته باشد، شما می توانید کاهش وزن را ببینید. ۹۰۷ گرم افزایش روزانه چیزی است که ما به آن نیاز داریم، خصوصا برای گوساله های مسن تر. با بطریهای ۲ لیتری با دوبار تغذیه حداکثر چیزی که می توانیم به دست آوریم، ۶۰۸ گرم در روز است.
تغذیه بالاتر
تغذیه کمتر از حد گوساله ها با مقدار ناکافی مواد مغذی کاری است که به مدت ۶۰ سال از یک نسل از گاوداری به نسل بعدی منتقل شده است. جایگزین شیر در سال ۱۹۵۱ ابداع شد و حاوی ۲۰ درصد پروتئین و ۲۰ درصد چربی بود. در مقایسه، شیر کامل ۲۶ تا ۲۸ درصد پروتئین و ۳۰ تا ۳۲ درصد چربی دارد.
در مورد تغذیه گوساله ها به این نکته توجه کنید که اگر میزان تغذیه را افزایش می دهید، آیا پروتیئن مورد نیاز هم افزایش می یابد؟ اگر می خواهید سرعت رشد کمی داشته باشید به مقدار زیادی پروتئین نیاز ندارید. اما اگر رشد قابل توجهی می خواهید، باید مقدار نسبتا زیادی پروتئین استفاده کنید.
به عنوان یک متخصص تغذیه همیشه این معادله را به هم زده ایم. وقتی تلیسه ها را برای مقادیر بالاتر مواد مغذی تغذیه می کنیم، فقط به آنها انرژی بیشتری می دهیم. خوب حدس بزنید وقتی انرژی بالا و پروتئین ناکافی می دهید چه چیزی به دست می آورید؟ یک تلیسه چاق. تمام گوساله ها را می توان با مقدار بالاتری مواد مغذی تغذیه کنید و دفعات غذادهی را بیشتر کنید. من متنفرم که می بینم برخی افراد بدون افزایش مقدار مواد مغذی دفعات غذادهی را افزایش می دهند. چون شما می خواهید قد و طول گوساله را افزایش دهید نه این که آنها را چاق کنید.
شیر کامل، از نظر تغذیه ای، استاندارد طلایی برای گوساله ها محسوب می شود، به شرطی که گاوداران بتوانند از عهده تهیه آن بر آیند.
شیری که از مخزن برای تغذیه گوساله ها استفاده می شود، باید ایمنی زیستی داشته باشد، به این معنی که به درستی پاستوریزه شده باشد و دستگاه پاستوریزه کننده مثل انکوباتوری برای رشد باکتری ها عمل نکند که در ۲۴ درصد از گاوداریها همین طور است. در این صورت شیر ارزش تغذیه ای اولیه خودش را از دست می دهد. در مورد ۷۶ درصد بقیه گاوداریها که درست پاستوریزه می کنند، سئوال چالش بر انگیز این است که آیا می توان با دو بار تغذیه، حجم دو لیتر مواد مغذی مورد نیاز را در سطح مطلوب در اختیار گوساله قرار داد؟
اگر مجبورید ۹۰۸ گرم ماده جامد در روز، در یک برنامه دو بار تغذیه با بطری ۲ لیتری استفاده کنید، باید حدود ۲۲ یا ۲۳ درصد ماده جامد را در آب حل کنید (در مقابل ۱۵ تا ۱۶ درصد ماده جامد برای بطریهای سه لیتری با دو بار تغذیه در روز) که این خود مشکلات مخلوط کردن را به دنبال خواهد داشت و از حداکثر ماده جامد توصیه شده (۱۸ درصد) خیلی بیشتر می شود.
گاوداران در مورد تغذیه حجم های بالاتر مواد مغذی به گوساله ها باید دو نکته را به خاطر بسپارند، اول اینکه به خاطر بالاتر بودن مواد جامد در جیره غذایی، دسترسی آزاد به آب آشامیدنی بسیار مهم است. دوم چون گوساله بیشتر می خورد، شل شدن مدفوع طبیعی است.
تغذیه گوساله مثل تغذیه بچه است: آیا شما انتظار دارید وقتی که غذای مایعی به نوزاد می دهید در پوشکش مدفوع جامد ببینید؟” این اتفاق به ندرت می افتد و اگر دیده شد احتمالا به این معنی است که شما گوساله ای دارید که آب بدنش را از دست داده است. افزایش مایع در مدفوعی که شما می بینید اسهال نیست، بلکه فقط مدفوع بیشتر است و بخشی از آن دارای مایع بیشتر است.
دفعات تغذیه را بیشتر کنید
بخشی از علت اینکه چرا گوساله ها فقط دو بار در روز تغذیه می شوند، به توصیه اولیه پس از ابداع جایگزین شیر برمی گردد، بقیه آن مربوط به راحتی گاودار است که تغذیه دو بار در روز راحت تر از ۳ بار در روز است. ولو اینکه این مسئله با آنچه که گوساله می خواهد و نیاز دارد قرابتی نداشته باشد.
“گوساله های شیری معمولا با جیره های محدود تغذیه می شوند، بنابراین عموما با مسئله تغذیه زیاد از حد مواجه نیستند”. معمولا گوساله های گوشتی ۱۳۶۰ گرم ماده خشک در روز مصرف می کنند، اما در بالاترین برنامه تغذیه ای ما موفق می شویم ۱۱۳۰ گرم ماده خشک به گوساله های شیری بدهیم. علاوه بر این وقتی به دنیا می آیند بزرگتر از گوساله های گوشتی هستند. افرادی که بیشترین موفقیت را با افزایش ماده خشک مصرفی شیر داشتند، کسانی هستند که سه وعده تغذیه می کنند.
تغذیه گوساله ها بیشتر از دوبار در روز به علت مسائل کارگری و تدارکاتی تغذیه در شب، بسیار مشکل است.
بزرگترین اشتباهی که عموما در سه بار تغذیه صورت می گیرد این است که یکی از وعده های غذایی در وسط روز است. اغلب اوقات دو وعده غذایی خیلی نزدیک به هم قرار داده می شوند.
رعایت فاصله ۸ ساعت بین وعده های غذایی عالی است. همیشه بزرگترین مشکل با آخرین وعده غذایی است. خصوصا در یک شب زمستانی که هوا در سردترین و بدترین شرایط قرار دارد. مهم نیست شرایط چقدر بد باشد، شما نمی توانید از این وعده چشم پوشی کنید و بگذارید گوساله ها ۱۶ ساعت گرسنه بمانند.
بله، هزینه ها بالاتر است…
استفاده از بطریهای بزرگتر، تغذیه مقدار بیشتر مواد مغذی یا افزایش دفعات غذا دهی، همه هزینه بر و گران تر هستند.
هزینه همیشه بیشتر است، اما اگر به هزینه به ازاء هر کیلوگرم افزایش وزن نگاه کنید، در هر یک از سه روش فوق هزینه ها همیشه پایین تر خواهد بود زیرا شما غذای بهتری به گوساله می دهید و آنچه که در عوض می گیرید، افزایش وزن بالاتر و بازده غذایی بهتر است.
اگر ۴۵۴ گرم ماده خشک در روز بدهید، اگر واقعا خوش شانس باشید، بازده خوراک ۴۰ درصد دریافت می کنید. اما به احتمال زیاد ۳۰ درصد بازده را دارید. با افزایش مواد مغذی، ما عموما ۶۰ درصد بازده خواهیم داشت و اگر سه بار در روز غذادهی کنید، بازده به ۷۵ و گاهی ۸۰ درصد خواهد رسید.
به طور متوسط گوساله هایی که بهتر تغذیه شده اند و رشد سریع تری داشته اند، دو ماه زودتر به سن اولین زایش می رسند. ممکن است هزینه تغذیه اضافی به ازاء هر گوساله تا دو برابر هم برسد. ولی حتما بازگشت هزینه را در پی خواهد خواهد داشت.
بازگشت سریع سرمایه برای گاوداران از طریق داشتن گوساله های سالم تر و تلفات کم تر است. دام بیمار کمتر، به معنی درمان کمتر است و مرگ کمتر گوساله ها به معنی داشتن تلیسه های بیشتر و صرفه جویی خوب در دراز مدت است. چیزی که گاودارن ممکن است متوجه نشوند، بازگشت هزینه ها بواسطه تولید شیر بیشتر در دراز مدت است.
تولید شیر بیشتر…
“۸ مطالعه دانشگاهی نشان داده اند، دامهایی که در حد توانایی شان تغذیه شده بودند، در اولین دوره شیردهی ۴۵۴ تا ۱۳۶۲ کیلوگرم شیر بیشتر تولید کردند. قسمتی از این تولید به خاطر تکثیر بیشتر سلول های پستان است.
ممکن است از آزمایش ژنومیک متوجه شویم که ژنی وجود دارد که در مورد آن چیزی نمی دانیم و روشن شدن آن باعث تولید شیر بیشتر می شود و به علت شرایط محیطی تغذیه ای خوب به کار افتاده است و آغوز یا افزایش مقدار مواد مغذی ممکن است روی تحریک و فعال شدن آن اثر داشته باشند.
در دانشگاه کرنل تحقیقی انجام شد که نشان می دهد: تغذیه کافی مواد مغذی باعث تکامل سریع تر و قوی تر سامانه ایمنی می شود که گوساله ها را قادر می سازد در مقابل عفونت مقاومت بهتری داشته باشند و در صورت بیمار شدن زودتر بهبود یابند.
خیلی مهم است که به یاد داشته باشید افزایش مقدار مواد مغذی گوساله ها به صورت افزایش دفعات غذادهی، افزایش غلظت مواد غذایی یا بیشتر کردن حجم وعده ها، بی اغراق در شرایط بد آب و هوایی می تواند عامل مرگ یا زندگی گوساله باشد.
“تنش آب و هوایی عاملی است که نیاز های ماده خشک مصرفی فقط برای زنده ماندن را افزایش می دهد”. به عنوان مثال با یک جایگزینی شیر استاندارد ۲۰:۲۰، گوساله ها ۸۰ میلی گرم گلوکز در هر دسی لیتر خونشان دارند. گلوکز به عنوان سوخت برای سامانه ایمنی مصرف می شود بنابراین بدون گلوکز افزایش پاسخ سامانه ایمنی با چالش مواجه خواهد شد.
در گذشته غلظت گلوکز ۸۰ میلی گرم به استاندارد تبدیل شد بطوری که بسیاری از دامپزشکان و آزمایشگاه های تغذیه ای فکر می کردند غلظت طبیعی گلوکز برای گوساله همین است. تا اینکه متوجه شدند غلظت گلوکز خون گوساله پرواری ۱۰۰ میلی گرم در هر دسی لیتر یا بیشتر است. در یک تحقیق به گوساله ها یک مقدار معمول مواد مغذی با ۱/۱۳۵ کیلوگرم ماده ی خشک داده شد، اندازه گیری ها نشان داد غلظت گلوکز خون تا ۱۰۰ میلی گرم افزایش یافت، که مقدار طبیعی قند خون در حیوانات شیرده است. تغذیه گوساله ها با مقدار بالاتر مواد مغذی قبل از شیرگیری یک سوال مهم برای گاوداران مطرح کرده است، پس از شیرگیری، گوساله ها را چگونه تغذیه کنند؟
اگر گوساله ها با یک جیره ای که رشد طبیعی را باعث می شود تغذیه شوند، نمی توانند خیلی رشد کنند ولی مشکل اینجاست که شما توانایی زایش زود هنگام را از دست می دهید. این بزرگترین اشتباهی است که در گذشته اتفاق می افتاده است، شما تمام محاسن رشد آهسته را از دست نمی دهید و تکثیر ابتدایی سلولهای پستان و کاهش وقوع بیماریها را هنوز دارید.
گاوداران باید به خاطر داشته باشند که وقتی گوساله ها با جیره ای حاوی مقدار بالاتری مواد مغذی تغذیه شوند، در زمان از شیرگیری بزرگ ترند. وقتی با بهاربند چنین گوساله هایی برخورد می کنید، باید توجه داشته باشید که این گوساله ها نه تنها به غذای بیشتری برای خوردن نیاز دارند، بلکه به لحاظ جثه بزرگشان نیازهای نگهداری بالاتری هم دارند. اگر به آنها به اندازه نیازشان غذا ندهید، رشدشان را به تاخیر انداخته اید و فرصت آبستن کردن، زایش و ورود آنها به گله دوشا که مساوی است با تولید پول برای شما را از دست داده اید.
نیمی از رشد قد تلیسه ها در ۶ ماه اول زندگی رخ می دهد. بنابراین باید توجه بهتری در این دوره داشته باشید وگرنه دام هایی کوتاه و چاق خواهید داشت. در طول زندگی گوساله، هیچگاه بازده غذایی، بالاتر از زمانی که گوساله تازه به دنیا آمده نخواهد بود. هرچه گوساله بزرگ تر شود بازده غذایی اش کاهش می یابد.
به محض اینکه گوساله را از شیر می گیرید، بازده غذایی به ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش پیدا می کند و تا ۶ ماهگی، بازده ۲۰ ، ۱۵ و گاهی ۱۰ درصد می شود. به همین خاطر بهتر است بخشی از سرمایه را قبل از شیرگیری برای گوساله هایتان خرج کنید چون بهترین نتیجه را خواهید گرفت نه بعد از آن، چون دیگر فایده ای ندارد.