پرورش ایده آل گوساله در دو ماه اول زندگی
قبل از اغاز این بحث، باید بدانید که علاوه بر رعایت مجموعه عواملی که می توانند در دو ماه اول زندگی گوساله برای پرورش ایده آل آن تاثیرگذار باشند، عوامل بسیار مهم دیگری مربوط به قبل از تولد گوساله هستند که باید مورد توجه قرار گرفته باشند، مانند: تغذیه گاو خشک یا تلیسه، جایگاه نگهداری و زایمان و برنامه واکسیناسیون که همه در حفظ بقا و سلامت بعد از تولد گوساله موثرند.
فرآیند زایمان تاثیر مهمی بر سلامت گوساله دارد. از هر ۱۲ تولد ۱ مورد یا مرده به دنیا می آید یا در ۲۴ ساعت اول بعد از تولد می میرد. این می تواند با تمرکز و آموزش برای مدیریت زایمان بهبود یابد. زایمان در محل تمیز و خشک شانس این موفقیت را بالا می برد.
راهکارهای مختلفی برای ارتقاء جایگاه گوساله ها به جهت افزایش امکان بقا آنها وجود دارد که وابسته به در دسترس بودن نیروی کار است. زمانی که گوساله به دنیا می آید، این گوساله تازه متولد شده باید محلی خشک و تمیز، عادی از باکتریها و ویروسهای دامهای بالغ به ویژه مواردی با منشا مدفوع، نگهداری شود. مسیرهایی که این عوامل بیماری زا می توانند وارد بدن شوند ناف و لوله گوارش است.
ما باید ناف و کف پاها را با محلول ید ۷ درصد ضدعفونی کرده و گوساله ها را در همان دقایق اول بعد از زایش به محل تمیز منتقل می کنیم. فضولات باقی مانده بر موی آنها سبب انتقال عوامل بیماری زا به جایگاه بعدی شده و آنرا آلوده می کند. زمانی که انتقال صورت گرفت هیچ راهی برای برطرف کردن آن نیست.
اگر گوساله ها از مادرشان جدا می شوند، باید تنفس و جریان خون آنها را تحریک کرده و محل گرم و خشک در اختیارشان قرار دهیم. بعضی از محلهای تمیز این امکان را فراهم می آورند که گاوها به گوساله رسیدگی کرده و او را لیس بزنند در عین حال که امکان آلودگی با مدفوع نیز کم است.
یک گالن آغوز در اختیار آنها قرار دهید
مرحله بعدی حفظ سلامت گوساله، تغذیه یک گالن آغوز (معادل ۳/۸ لیتر) تمیز به گوساله های هلشتاین در فاصله ۲ ساعت بعد از زایش است. گوساله های کوچکتر به نسبت وزنشان، به مقدار کمتری نیاز دارند اما ما به همه آنها مقدار رایج در برنامه تغذیه ای را ارئه می دهیم.
گاوداریهای تمیز می توانند تغذیه مجدد آغوز را داشته باشند. آنهایی که از سطح بهداشت کمتری برخوردار می باشند باید جایگزین شیر (اصطلاح رایج شیر خشک) یا شیر کامل پاستوریزه شده را در مرحله بعدی ارائه دهند. تنها راهی که شما می توانید بفهمید که مراحل دوشش آغوز تمیز دارید یا نه، این است که استاندارد بودن شمار کل و کلی فرمهای نمونه های آغوز به صورت منظم بررسی شود. عملیات روز اول ما همچنین شامل تزریق ویتامین E و سلنیوم یا مولتی مینرال و ارائه واکسن تنفسی به درون بینی است.
تغذیه و بهداشت گوساله، مهم ترین موضوعاتی هستند که باید در دو ماه اول پس از تولد مورد توجه باشند. تعبیه یک جایگاه با بستر و تهویه مناسب برای گوساله که او را از شرایط آب و هوایی سخت محافظت کرده و در عین حال زهکشی مناسب هم داشته باشد کار بسیار مشکلی است. کاه از این لحاظ که گوساله ها زمانی که روی آن می خوابند گرم می شوند، بستر مطلوبی است. در زمانی که دمای هوا کمتر از ۴ درجه سانتی گراد باشد برای همه گوساله های کمتر از ۳ هفته از پتو یا ژاکت گوساله استفاده کنید. در آب و هوای بسیار سرد، استفاده از بهاربند گوساله می تواند بسیار مفید باشد. این بدان معنی است که گوساله های هلشتاین ۲/۳۲ تا ۲/۷۸ متر مربع فضا در جایگاه های انفرادی دارند که استاندارد است.
هوای تازه برای حفظ سلامت مورد نیاز است و بسیاری از ساختمانها از تهویه برقی جهت ایجاد هوای تازه برای هر گوساله استفاده می کنند. تردیدی بین داشتن جایگاه بسته با نیاز به تمیز کردن کمتر و یا جایگاه باز با امکان پنومونی کمتر، می تواند وجود داشته باشد اما نکته مشترک در هر دو داشتن بستر خشک است.
راهکارهای زیادی برای زهکشی رطوبت بستر ارائه شده اند اما ما به این نتیجه رسیدیم که بهترین راه برای این کار، تخلیه جایگاه از بستر هر ۳ هفته یک بار است. بعضی از گاوداران یاد گرفته اند که با رعایت اصول مشابه چگونه به نحو موفقیت آمیزی گوساله را به شکل گروهی پرورش دهند. عمده ترین نیاز سلامت و رشد، تغذیه کافی است.
اجرای برنامه تغذیه ای که (گاها به عنوان تسریع کننده رشد نامیده می شود اما در واقع کافی برای رشد طبیعی هستند) برای همه گوساله ها لازم هستند. آب تمیز باید به شکل انتخاب آزاد یا دو تا سه بار در روز ارائه شود و یک مشت پر کنسانتره تازه، باید در اختیار گوساله با سن پایین قرار گیرد. گوساله ها سه هفته قبل از اینکه از شیر گرفته شوند بایستی ۵۴۵ تا ۹۰۰ گرم کنسانتره در روز بخورند و در کل مقدار کافی کنسانتره مصرف کرده باشند. علف خشک نبایستی به گوساله های با رشد سریع تا قبل از شیرگیری خورانده شود. موفق ترین پرورش دهندگان تلیسه نسبت به شست و شو وسواس دارند و فهمیده اند که هر سطحی که با شیر در تماس است بایستی با روش مشابهی که سامانه شیردهی تمیز می شود، نظافت شود که شامل شست و شو با آب گرم، شست و شو با آب و صابون، شست و شو با ضد عفونی کننده و سپس خشک کردن می شود. عدم شست و شوی کامل و منظم منجر به شکل گیری محلی می شود که در آینده قابل شست و شو نبوده و محل بزرگی برای رشد باکتری ها خواهد شد که نگهداری گوساله در چنین محلی درست مانند آن است که با دست خودمان یک دوز قوی از باکتریها را وارد بدن گوساله های نوزاد کنیم که راه بسیار موثری برای بیمار کردنشان است.
حتما توجه داشته باشید که تنها با رعایت اصول پایه اشاره شده است که یک پرورش دهنده گوساله می تواند موفقیت خود را تضمین کند. “وقتی ما مسیر به سمت برتری را شناختیم می توانیم از آن پیروی کنیم اما باید دفاع از آنچه که قبلا انجام می داده ایم را متوقف کنیم.