بهترین عملکرد سالن شیردوشی
معمولا فعالیت های معمولی و تکراری شیردوشی را بر اساس ترجیحات، طرح یا نوع سالن شیردوشی، تعداد گاوها، تعداد دوشنده ها و اهداف کیفی مان تعیین می کنیم ولی این یک کار مشترک بین تکنسین های شیردوشی، گاودار و مدیر می باشد.
بسیاری از اوقات این سه شخص یک نفر می باشد. دوشنده ها بیشترین تاثیر را در دستیابی به اهداف کیفی شیر تعیین شده توسط کارشناسان دارند. بنابراین نتیجه کار هر کسی در اجرای روزمره های شیردوشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
انجام علمیات در سالن
کارهای روزمره شیردوشی از اولین تماس با گاو یعنی هنگام حرکت از جایگاه به سالن شیردوشی شروع می شود. برخوردهای غلط با گاو در سالن شیردوشی می تواند داستان پایین نیامدن شیر و باقی ماندن شیر در پستان را به وجود آورد.
بیست تا سی دقیقه طول می کشد تا یک گاو بعد از یک برخورد نامناسب به حالت طبیعی برگردد.
وقتی گاوها وارد سالن شیردوشی می شوند عملیات پیش دوشی به چهار منظور روی آنها انجام می شود، تمیز کردن، ضد عفونی سرپستانک، تشخیص ورم پستان و تحریک.
هیچ”کلید طلایی” برای کارهای روزمره سالن شیردوشی وجود ندارد ولی چند فراسنجه مهم باید در روزمره های شیردوشی رعایت گردند.
پرورش، دو هدف تشخیص شیرهای غیرطبیعی و تحریک گاو را دنبال می کند. پیش دوشی تنها راه تشخیص دیداری شیر غیر طبیعی در طول کل فرآیندهای پیش از دوشش می باشد. سرپستانک ها و انتهای آنها باید تمیز شوند. تمیز کردن انتهای سرپستانک برای کیفیت شیر و سلامت انتهای سرپستانک مهم است. در همه روش های تمیز کردن، اگر سرپستانک و انتهای آن از فضولات پاک شده باشند زمان کمتری صرف تمیز کردن آنها می شود. تمیز کردن سرپستانک های کثیف زمان زیادی می برند.
استفاده از یک روش پیش غوطه ورسازی موثر در پیشگیری از ورم پستان محیطی مفید است. غوطه ورسازی سرپستانک به عنوان یک فرآیند ضدعفونی و نه یک روند بهداشتی رواج یافته است. بنابراین در غوطه ورسازی سرپستانک های آلوده به فضولات، هدف ضدعفونی حاصل نمی شود. سرپستانک هایی که به میزان زیادی آلوده اند باید با یک دستمال یک بار مصرف قبل از پیش غوطه وری سازی تمیز شوند.
زمان بندی باید برای هر عملی در سالن شیردوشی مدنظر قرار گیرد. ترتیب و پیوستگی از یک گاو تا گاو دیگر در فعالیت های شیردوشی مد نظر قرار گیرد. ترتیب و پیوستگی از یک گاو تا گاو دیگر در فعالیت های شیردوشی یک ضرورت است. بنابراین کامل بودن فرآیندهای پیش دوشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر یک دوشنده در طول فرآیند شیردوشی کار خود را انجام ندهد، کل زمان دوشش به طور کلی و برای هر گاو متفاوت خواهد بود.
هنگامی که گاوها دو بار در روز دوشیده می شوند. وقفه بین تحریک تا وصل خرچنگی باید ۶۰ تا ۹۰ ثانیه باشد و اگر سه بار در روز انجام می شود این زمان باید ۹۰ تا ۱۲۰ ثانیه باشد. این موضوع مهم است که اطمینان حاصل کنیم که گاوها در نوبت شیردوشی زمان وقفه یکسانی داشته باشند.
کیفیت کار
وقتی خرچنگی ها وصل می شوند، تلاش شما برای ارتقاء کیفیت شیر هنوز تمام نشده است. هم ترازی خرچنگی ها یکی از مواردی است که بیشترین غفلت در مورد آن صورت می گیرد. اگر خرچنگی تراز نباشد لاینرها لیز می خورند و انحرافات خرچنگی افزایش می یابد. این موضوع می تواند باعث یک خروجی غیر یکنواخت شود.
خرچنگی باید به صورت کاملا عمود بر پستان و به شکل چهار گوش و موازی با کف جایگاه وصل شوند.
وقتی لاینر لیز می خورد، یک مکش ناخواسته هوا (برگشت هوا به داخل پستان) در دستگاه صورت می گیرد این مکش باعث تشکیل ذرات معلق می شود که می تواند باکتری ها را وارد مجرای آن سرپستانک و سایر سرپستانک ها کند و متعاقب آن ورم پستان را ایجاد کند.
بطور مرتب خرچنگی ها را بررسی کنید و به صدای آنها گوش بدهید تا اطمینان حاصل کنید که همه آنها به درستی نصب شده اند. در طول فرآیند شیردوشی، وصل خرچنگی هر گاو باید بررسی شود.
تنظیمات جدا کردن مناسب دستگاه نیز یکی از جنبه های فرآیند شیردوشی است که نباید نادیده گرفته شود. وقتی خرچنگی بدون جریان شیر متصل باشد می تواند مشکلات مربوط به سرپستانک را ایجاد کند. از تنظیم دستی دستگاه شیردوشی باید تا حد امکان جلوگیری گردد. یادتان باشد که اگر کارگران شیردوش، خرچنگی ها را دیر جدا کنند، منجر به بروز مشکلات سلامتی در گاو می شوند.
پس غوطه ورسازی با یک ماده غوطه ورسازی تائید شده به حفاظت از انتهای سرپستانک تا موقعی که بسته شود کمک می کند و پس غوطه ورسازی برای کنترل ارگانیسم های مسری مسبب ورم پستان به کار می رود. کاربرد پس غوطه ورسازها همراه با نرم کننده ها می تواند سلامتی پوست سرپستانک را افزایش دهد و خطر کلونی شدن باکتری ها در پوست سرپستانک را کاهش دهد.
برگشت گاوها به جایگاه آخرین عمل می باشد. مسیر رفت و آمد گاوها به سالن و از سالن را تمیز کنید تا پستان گاو به فضولات در طول حرکت آلوده نشود.
اطمینان حاصل کنید که استال های گاوها هنگام برگشت تمیز و خشک هستند. خوراک تازه پس از برگشت گاوها باید در آخور موجود باشد تا آنها بایستند و قبل از بسته شدن سرپستانک دراز نکشند.
نمره دهی
آموزش کارگرهای شیردوشی و پیگیری آنها برای هر برنامه موفق کنترل کیفی شیر لازم است. اغلب کارهای روزمره شیردوشی در یک جلسه کوتاه آموزش داده می شوند. وقتی کارهای روزمره شیردوش تغییر می کنند، تغییرات ایجاد می شوند و تغییرات عادت های جدید را به وجود می آورند. کارگر اگر نتیجه کارش را نبیند، تشخیص نمی دهد که آیا وظیفه ی خود را بدرستی انجام داده و آیا کار آنها نتیجه مثبتی داشته است یا نه.
کارگرهای شیردوش را از نتایج کارشان باخبر سازید تا مراحل پیشرفت خود را ارزیابی کنند و حتی به عنوان یک برنامه تشویقی برای افرادی که در ارتقاء کیفیت شیر نقش دارند از این نتایج استفاده شود.
پیگیری مورد کار شیردوش ها فراتر از برگزاری جلسات کارگران شیردوش و بحث در مورد گزارش آخرین کیفیت شیر است. پیگیری یعنی اینکه مدیر برای مشاهده کارهای روزمره شیردوشی در سالن شیردوشی زمان صرف کند.
مشاهده حضوری در سالن این امکان را فراهم می کند که به طور مثال تشخیص دهیم در سالن به دستمال بیشتری نیاز داریم، فشردگی گاوها در سالن انتظار دوشش زیاد است و یا آب زیادی در سالن مصرف می شود.
یک جلسه آموزش یک یا دو ساعته برای آموزش صحیح کارهای روزمره شیردوشی مورد نیاز است. به کارگران شیردوشتان ثابت کنید که شما همکار آنها هستید نه مربی آنها. افراد کلید موفقیت کارهای روزمره شیردوشی هستند.
کارهای روزمره شیردوشی بخشی است که افراد بیشترین کنترل را روی آن دارند، در این حالت بیشترین دامنه تفاوت عملکرد شیردوشی مربوط به عملکرد کیفی کارگر و نوبتهای کاری آنان است. طرح سالن شیردوش، نوع سالن، تعداد گاوهایی که دوشیده می شوند، تعداد کارگران و اهداف کیفی شیر همه روی کارهای روزمره شیردوشی تاثیر دارند. وقتی کیفیت شیر مورد نظر شما ایجاد شد، آسان تر است که همان جا بمانید تا این که از آن هدف فراتر بروید.
نوآوری در کارهای روزمره شیردوشی در صورتی بهترین عملکرد را ایجاد خواهند کرد که از طرف مدیر و کارگر هر دو مورد پذیرش قرار بگیرند.