گوشت، شیر و تخم مرغ حاوی دارو نخوریم
به منظور پیشگیری از بروز برخی بیماری ها و تامین رشد، بهداشت و سلامت دام ها، گاهی از مواد دارویی و مکمل ها استفاده می شود.
گرچه استفاده از دارو برای دام امری اجتناب ناپذیر است، اما باید به این نکته توجه داشت که داروها از یک طرف درمان می کنند و از طرفی می توانند اثرهای جانبی بدی به جا گذارند. یکی از این آثار، باقی ماندن دارو در شیر، گوشت و سایر فرآورده های دامی است که خود می تواند سلامتی مصرف کنندگان را به خطر بیاندازد.
بر اساس تحقیقات منابع معتبر علمی دنیا، علت ۷۶ درصد ابتلای انسان به بیماری های گوناگون مربوط به مصرف مواد غذایی ناسالم بوده که بخشی از آن مربوط به باقیمانده های دارویی در این محصولات است.
** زمان منع مصرف
داروها از مواد شیمیایی ساخته شده اند و عملکردشان حمله به عامل های بیماری زا است تا آنها را نابود یا مهار کند و بیمار را نجات دهد.
هر دارو پس از کارکرد موثر خود در بدن دام، باقیمانده هایی دارد که به وسیله کلیه و کبد جذب و بسته به نوع دام از راه ادرار، مدفوع، عرق و شیر دفع می شود.
فرآیند جذب و دفع مدتی طول می کشد و در این مدت دارو و باقیمانده های آن در گوشت، شیر و سایر فرآورده های خوراکی دام ها می ماند و لذا مصرف این محصولات تا زمان دفع کامل باقیمانده دارو ، مجاز نیست.
هر دارویی مدت جذب و دفع مخصوص به خود را دارد که به این مدت زمان ‘مدت منع مصرف فرآورده های دامی’ می گویند که از زمان قطع دارو آغاز می شود و تا دفع باقیمانده ها از بدن طول می کشد، این مدت را کارخانه تولیدکننده برای هر دارو مشخص می کند.
نکته مهم آن است که آلودگی این فرآورده ها با حرارت و یخ زدگی از بین نمی رود و فقط فعالیت طبیعی بدن دام زنده قادر است باقیمانده های دارویی را پس از مدتی دفع کند. بنابراین تا قبل از تمام شدن این مدت هیچ تولیدکننده ای حق ندارد دام و طیور خود را به کشتارگاه بفرستد یا ذبح کند و یا فرآورده های آن ها را مصرف کند یا به فروش برساند.
مسمومیت ها و عفونت های گوارشی، حساسیت های شدید مانند کهیر، آسیب های خونی مانند کم خونی، نقص جنین در زنان باردار، به وجود آمدن اختلال های هورمونی، سرطان های بدخیم مانند سرطان ریه، ایجاد اختلال در میزان رشد مصرف کنندگان و تکامل شخصیتی ، رفتاری و حتی قدرت یادگیری و همچنین بالا رفتن مقاومت میکروب ها در بدن مصرف کننده که سبب می شود داروهای ضد میکروبی کم اثر یا حتی بی اثر شوند، از تهدیدات جدی مصرف باقیمانده های دارویی در فرآورده های دامی است.
لذا کارشناسان امر توصیه می کنند، مصرف کنندگان محصولات دامی را خریداری و مصرف کنند که حاوی مهر و یا برچسب نظارت دامپزشکی است.
به نظر کارشناسان امر ، مردم دام زنده مورد نیاز برای مصرف خود را تنها از دامداری هایی تامین کنند که ناظر دامپزشکی بر فعالیت آنها نظارت دارد و از خرید دام زنده متفرقه به طورجدی خودداری کنند.
همچنین برای مصرف روزانه شیر بهتر است از شیر پاستوریزه به جای شیر فله ای استفاده شود.