تولید مثل و سلامتی گاوهای تازه، باید مورد توجه قرار گیرند
۱- سال هاست که از تلقیح برنامه زمان بندی شده استفاده می شود ولی تحقیقات جدید ما را قادر می سازند که آن را تغییر داده و نتایج بهتری به دست آوریم. بسیاری از دامپزشکان از برنامه اووسینک پایه در مزارع پرورش گاو شیری استفاده می کنند. از هر کدام از این برنامه ها که استفاده می کنید به خاطر داشته باشید که زمان تلقیح بسیار مهم می باشد. اطمینان حاصل کنید که درک صحیحی دارید از برنامه ای که می خواهید استفاده کنید و موافق استفاده از آن هستید. همواره از نتایج تحقیقات جدید آگاه شوید.
۲- تا این لحظه برنامه ای که بهترین نتیجه در اولین تلقیح را داشته، برنامه پری سینک، اوسینک ۵۶ می باشد. در این برنامه، پرسینک اغلب در چهارمین هفته بعد از زایش آغاز می شود. این آغاز با تزریق پروستاگلاندین می باشد که در روز پنجشنبه انجام می شود. سپس ۱۴ روز بعد یک تزریق پروستاگلاندین دیگر انجام می شود.
اووسینک ۵۶ با تزریق GnRH، ۱۲ روز بعد از تزریق دومین پروستاگلاندین پری سینک در دوشنبه آغاز می شود. هفت روز بعد صبح یک تزریق پروستاگلاندین صورت می گیرد و تزریق آخرGnRH نیز ۵۶ ساعت بعد در چهارشنبه عصر انجام می شود و گاو پنجشنبه صبح تلقیح می شود. روزهای هفته می تواند تغییر کند ولی فاصله بین تزریق ها ثابت می باشد.
۳- تلقیح در همان زمانی که آخرین تزریق GnRH صورت می گیرد (کوسینک) راحت تر می باشد ولی دارای تأثیر کمتر نسبت به ۱۶ ساعت بعدتر می باشد.
۴- انجام دادن کنترل آبستنی در کمتر از ۳۲ روزگی سودمند نمی باشد، زمان ایده آل برای آغاز همزمان سازی مجدد گاوهای باز (غیرآبستن) ۳۲ روزگی می باشد و این سریع ترین زمانی است که شما می توانید آنها را همزمان سازی کنید. اگر زودتر این کار را انجام دهید گاوها ممکن است آبستنی خود را از دست دهند. این موضوع به خصوص در طی مراحل اولیه آبستنی اهمیت بیشتری دارد. در صورتی که آبستنی را دیرتر تشخیص دهید احتمال حفظ آبستنی در گاو بیشتر می شود. بهترین برنامه تزریق GnRH به همه گاوها ۳۲ روز بعد از تزریق و سپس انجام کنترل آبستنی در ۳۹ روزگی می باشد. گاوهایی که غیرآبستن تشخیص داده می شوند باید فورا پروستاگلاندین دریافت کنند و متعاقب یک تزریق GnRH دیگر تلقیح شوند. بعد از ۳۹ روزگی نرخ از دست رفتن آبستنی به شدت به شدت کاهش می یابد.
۵- از تأثیر تاخیر در تلقیح در افزایش نرخ آبستنی آگاه باشید. اگر موجب افزایش نرخ گیرایی شود تاخیر کار درستی است ولی یادتان باشد که شما هنوز گاو آبستن کمتری به علت تاخیر خواهید داشت.
گاوهای تازه زا
بحث بیماری های کتوز و تب شیر موضوع های جدیدی نیستند. در بسیاری از مزارع پرورش گاو شیری موارد بالینی این بیماری ها بسیار کم می باشد. بیماری بالینی یعنی ظهور علائمی مانند عدم اشتها و زمین گیر شدن. در موارد تحت بالینی اغلب گاو به نظر سالم می آید اما تولید شیر و مصرف خوراک در آن کاهش می یابد و خطر ابتلا به سایر بیماری ها در گاو بیشتر شود. در ضمن شامل کاهش آبستنی و افزایش حذف نیز می شود.
در مورد تشخیص کتوز تحت بالینی آزمایش خون گاو پرهزینه می باشد ولی نسبت به آزمایش شیر و ادرار از صحت بالاتری برخوردار است. نتیجه آزمایش در یک دستگاه دیجیتالی در حدود ۱۰ ثانیه بعد از قرار دادن نمونه خون آشکار می شود. در بسیاری از گله های گاو شیری دوبار آزمایش در هفته برای گاوهای تازه زا و درمان مواردی که میزان کتون آنها بالا می باشد با پروپیلین گلایکول پرهزینه می باشد.
سعی کنید بعضی از گاوهای تازه زا را در دو هفته اول شیردهی مورد آزمایش قرار دهید. اگر در نتیجه آزمایش شیر ۲۰ درصد از گاوها علائم مثبت داشتند باید سایر گاوها را نیز مورد آزمایش قرار داد و به درمان آنها پرداخت. تب شیر نیز ممکن است به صورت تحت بالینی در گله وجود داشته باشد ولی از طریق آزمایش های داخل مزرعه ای نمی توان به راحتی به آن پی برد. به گاوهای بالغ بعد از زایمان و ۱۲ ساعت بعد از آن یک محلول خوراکی کلسیم بخورانید که به صورت انفرادی می تواند سودمند واقع شود. از منبع کلراید سدیم می توانید استفاده کنید. یکی از محصولاتی که تأثیر مثبت آن را تحقیقات نشان داده اند بوی کالک (Bovi KaIC) می باشد، با استفاده از این بلوس ها بعضی از مشکلات مربوط به محصولات ژله ای برطرف می شود. قبل از انتخاب هر برنامه ای با دامپزشک گله مشورت کنید. اگر با یک دامپزشک آگاه و با اطلاعات به روز مشورت کنید احتمال موفقیت برنامه تولید مثلی گله افزایش می یابد.