نیاز به انرژی گوساله ها در فصل زمستان افزایش می یابد.
هنگام بازدید از گله متوجه شدیم که گوساله ها ضعیف، لاغر دارای اسهال و در حال مرگ هستند. هنگامی که از مسئول آنها پرسیدیم چه چیزی تغییر کرده است، معمولا می گوید هیچ چیز ” تغذیه همیشگی را دریافت می کنند”. پرا این اتفاق می افتد؟
گوساله ها با ۳ تا ۴ درصد چربی بدن متولد می شوند که بسیار کمتر از سایر گونه ها می باشد. این مسئله بدین معنی می باشد که دارای پوشش عایق بسیار خوبی نیستند و دارای ذخیره انرژی بسیار کمی می باشند. گوساله ها باید هر وقت خواستند بتوانند وعده های غذایی کوچکی را بخورند تا بتوانند انرژی مورد نیاز برای رشد و گرم ماندن را فراهم کنند. در عوض ما دو بار در روز به آنها غذا می دهیم و میزان شیر آنها را محدود می کنیم تا بتوانیم هر چه سریعتر به آنها غلات بخورانیم.
میزان استاندارد جایگزین شیری که به گوساله ها خورانده می شود، تنها قادر به تامین انرژی نگهداری به انضمام ۲۲۷ گرم رشد روزانه در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد می باشد. (۲۲۷ گرم جایگزین شیر با ۲۰% پروتئین و ۲۰% چربی در ۱.۹ لیتر آب دو بار در روز). از طرفی در دمای ۱۰- درجه سانتیگراد، همان گوساله نیازمند ۳۴۵ گرم جایگزین شیر دو مرتبه در روز تنها برای زنده ماندن و بقا می باشد. میزان شیری که ما در طی روزهای گرمتر به گوساله ها می خورانیم، حتی نمی تواند نیازهای پایه گوساله ها را در دمای کمتر از ۱۰- درجه سانتیگراد تامین کند. در نتیجه گوساله وزن از دست می دهد. در شرایط گرسنگی شدید، بدن به سرعت از ذخایر چربی استفاده می کند و سپس برای تامین انرژی به سراغ ماهیچه ها می رود. همه روش های حفظ و نگهداری انرژی مختل می شوند و اولین موردی که صدمه می بیند سامانه ایمنی گوساله می باشد.
خوشبختانه درمان گرسنگی شدید گوساله ها آسان می باشد. فقط به آنها شیر بیشتری بدهید. دو فنجان ۲۲۷ گرمی از جایگزین شیر جامد را با ۱.۹ لیتر آب مخلوط کنید و سپس ۳.۸ لیتر از آن را دوبار در روز به گوساله بخورانید. اگر از شیر کامل استفاده می کنید دو بار در روز و ۲.۸ لیتر از آن را به گوساله بخورانید. بیشتر گوساله ها از روز اول می توانند ۳.۸ لیتر شیر بخورند.
خیلی اهمیت دارد که به گوساله ها هر ۱۲ ساعت غذا داده شود. فواصل طولانی تر غذا خوردن در شب، حفظ دمای بدن توسط گوساله ها را با مشکل مواجه می کند. این جیره می تواند انرژی کافی برای تامین نیاز گوساله ها را تا دماهای کمتر از ۲۸- درجه سانتیگراد تامین کند. در دمای ۱۰- درجه سانتیگراد، این جیره می تواند نیاز نگهداری و ۰.۴۵۴ کیلوگرم رشد روزانه را تامین کند.
استفاده از سطل های خوراک دهی راحت ترین روش برای خوراندن شیر به گوساله ها می باشد و آنها می توانند به راحتی بطری، از سطل ها نیز شیر بنوشند. در ابتدای تولد به گوساله ها ۳.۸ لیتر آغوز بخورانید و سپس برای خوراک بعدی ۲۴ ساعت صبر کنید. اکثر گوساله ها در اولین خوراک از سطل ۳.۸ لیتر شیر را می نوشند.
سئوالاتی که ممکن است در ارتباط با خوراندن شیر برای دامداران وجود داشته باشد:
سئوال: افزایش دادن مقدار پودر شیر خشک به ۱.۹ لیتر آب می تواند مفید باشد؟
پاسخ: افزایش غلظت جایگزین شیر به شرطی موثر واقع می شود که گوساله مقدار زیادی آب بنوشد. ولی انجام این کار در زمستان مشکل می باشد. اگر شیر هنگام مصرف بسیار سرد باشد و یا اگر گوساله آب کافی نخورد، مشکل ایجاد می شود.
سئوال: آیا نوشیدن شیر زیاد در گوساله ایجاد اسهال می کند؟
پاسخ: اسهال دفاع طبیعی بدن در مقابل عوامل بیماری زای روده می باشد. گوساله ها در محیطی آلوده زندگی می کنند، بنابراین اسهال طبیعی است. اگر میزان انرژی کافی برای بدن گوساله تامین شود، او می تواند به آسانی در برابر عوامل بیماری زا مقاومت کند و به رشد خود ادامه دهد.
سئوال: آیا خوردن زیاد شیر مانع خوردن غلات (کنسانتره) توسط گوساله می شود؟
پاسخ: در طی سه هفته اول این گوساله ها غلات زیادی مصرف نمی کنند، ولی آنها رشدی سریع تر از گوساله های معمول شما خواهند داشت. ۴ تا ۵ هفته پس از تولد، آنها به اندازه کافی غلات مصرف خواهند کرد. لذا طی این سه هفته توصیه به خوراندن شیر بیشتر وجود دارد. گوساله هایی که انرژی و شیر بیشتری دریافت می کنند فقط سنگین تر نیستند، بلکه در دو ماهگی دارای قد بلندتری می باشند.گوساله های ماده بزرگتر و قوی تر، راحت تر از شیر گرفته می شوند، هزینه های درمانی کمتری دارند و زودتر نیز تلقیح می گردند.
نتیجه یک تحقیق معلوم کرده است که گوساله هایی که در ۶۰ روز اول زندگی مواد غذایی بیشتری دریافت کرده اند، در اولین دوره شیردهی ۹.۸ کیلوگرم شیر بیشتری تولبید می کنند. جایگزین شیری که حاوی پروتئین بیشتری باشد، به علت تامین بهتر نیازهای گوساله دارای مزایای زیادی می باشد. خوراندن شیر بیشتر، فقط یک روش برای بقای گوساله در شرایط آب و هوایی سرد نمی باشد، بلکه راهی برای کاهش هزینه ها و در نتیجه دستیابی به شیر بیشتر در آینده می باشد.