اطلاعات مفید در باره فحلی گاو
در ماه گذشته من این سوال را مطرح نمودم، فحل یاب های ما تا کجا پیش رفته اند؟ آیا در روش مدیریتی شما جوابی برای این سوال وجود دارد؟ آیا شما علیرغم شرایط موجود در گاوداری تان می توانید فحل یابی بهتری انجام دهید؟
آخرین بار شما کی برای کارمندانتان آموزش تشخیص فحلی داشته اید؟
علائم رفتار جنسی در گاو بسیار زیاد است. همه گاوها همه علائم را بروز نمی دهند ولی یک فهرست خوب از علائم فحلی عبارتند از:
• خروج موکوس
• نعره زدن
• افزایش فعالیت و عصبی بودن
• قدم زدن کنار خطوط نرده
• لیس زدن
• بوئیدن
• تورم و سرخی فرج
• پرش روی گاوهای دیگر
• کاهش تولید شیر
• پاک شدن گچ های دمی و یا رنگ شدن دم
• فعال شدن یا کنده شدن چسب های پرش فحلی
• ایستا فحلی
برای اطلاعات بیشتر، در گوگل عبارت تشخیص فحلی در گاو را جستجو کنید و یا با دامپزشکان و یا متخصصان پرورش گاو شیری تماس بگیرید. تعدادی فیلم آموزشی برای آموزش شما وجود دارد. من شخصا یکی از آنها را با عنوان تشخیص فحلی در گاوهای شیری پیشنهاد می دهم. از تامین کننده اسپرم هم می توان اطلاعات در این زمینه را به دست آورد.
گاوها سطح خاکی را ترجیح می دهند …..
اگر شما از یک گاو بپرسید که ترجیح می دهد کجا روی گاو دیگری بپرد و یا اجازه پریدن گاو دیگری را بدهد؟ جواب او سطح بتونی سخت نخواهد بود! “دکتر جک بریت” و دانشجویش تحقیقی را در سال ۱۹۸۰ انجام دادند. آنها گاوهایی را که تخمدان هایشان برداشته شده بود را به طور هورمونی فحل کردند و آنها را در دو سطح پرش متفاوت بررسی کردند. گاوها در هر محل آزمون ۳۰ دقیقه مشاهده می شدند و محل مشاهده اول به طور تصادفی انتخاب می شد. مکان اول سطح خاکی نزدیک جایگاه فری استال بود و مکان دیگر راهروی بتونی تمیز با سطح شیاربندی شده بین دو جایگاه فری استال بود. برای هر دو محل یک شیب مناسب (۲تا۳درصدی) برای زهکشی در نظر گرفته شد و در راهروی بتونی گاوهای دیگر تردد نمی کردند.
بروز استا فحلی یا فعالیت پرش بین دو مکان متفاوت بود (جدول).تفاوت اصلی بین دو مکان، تعداد گاوهایی بود که در محل خاکی فعالیت نشان می دادند ولی در راهروهای بتونی فعالیتی نداشتند.
• ۱۲ راس از ۶۹ گاو مورد نظر (۴/۱۷ درصد) روی محل خاکی ایستادند ولی روی کف بتونی نه.
• در مجموع ۷ راس از ۶۹ گاو (۱/۱۰ درصد) روی سطوح خاکی پرش انجام دادند ولی روی کف بتونی نه.
• از مجموع ۶۹ مشاهده، ۷۴ درصد روی هر دو سطح ایستا فحلی را نشان دادند و ۸۴ درصد روی هر دو سطح بر روی دیگری پرش کردند. مدت زمان فحلی در ۶ تا از ۶۵ فحلی مشاهده شده روی سطوح بتونی نسبت به سطوح خاکی طولانی تر (۲/۹ درصد)، در ۲۳ فحلی در هر دو سطح مساوی (۴/۳۵ درصد) و در ۳۶ فحلی روی سطوح خاکی (۴/۵۵ درصد) طولانی تر بود. ۷۵۰ تلاش برای پرش در این تحقیق به ثبت رسیده بود. از این تعداد ۲۶ (۴/۳ درصد) پرش جلویی بود یعنی گاو سعی می کرد از طرف جلو روی گاو دیگری بپرد. گاوهایی که از جلو پرش می کردند در ۵/۸۸ درصد از مواقع در موقع پرش از جلو در فحلی به سر می بردند.
در واقع وقتی که مدت زمان فحلی در گاوها اندازه گیری شد، ۱۱ راس از ۱۳ گاو علایم فحلی را بیش از ۱۲ ساعت روی سطوح خاکی نشان دادند ولی فقط ۲تا از آنها علائم فحلی را بیش از ۱۲ ساعت روی سطوح بتونی نشان دادند.
بنابراین با یک برنامه تشخیص فحلی معمولی با ۲ مشاهده در فاصله ۱۲ ساعت، نرخ تشخیص فحلی باید روی سطوح خاکی بیش از سطوح بتونی باشد. اغلب گاوها روی سطوح خاکی بیش از سطوح بتونی تمایل به ایستادن و یا پریدن دارند. به نظر نمی رسد که بسیاری از گاوها رفتار فحلی کمی را روی سطوح بتونی نشان می دهند درصورتی که روی سطح خاکی تمایل به استادن و پرش دارند. شما می توانید یک محل خاکی را برای مشاهده گاوها قبل از شیردوشی فراهم کنید؟
دقت تشخیص فحلی …..
در سال ۱۹۸۰ به منظور تعیین دقت تشخیص فحلی به وسیله اندازه گیری حضور پروژسترون بالا در شیر گاوهایی که در یک روز برای تشخیص فحلی جمع آوری شده بودند دو تحقیق انجام گرفت.
گاوها باید غلظت پروژسترون کمی در زمان فحلی و در زمان تلقیح مصنوعی داشته باشند. اعداد نمودار، درصد گاوهایی که فحل نیستند ( پروژسترون بالا ) ولی تلقیح می شوند را در ۸ گاوداری کالیفرنیا و ۱۲ گاوداری نیویورک نشان می دهد.یکی از دلایل احتمالی که تشخیص فحلی در کالیفرنیا با دقت کمی انجام می شد، این بود که بخش عظیمی از گاوها بر اساس پاک شدن گچ دمی فحل تشخیص داده می شدند که این عمل در گاوداری های نیویورک معمول نبود.
به ترتیب ۱۲ و ۱۵ درصد خطاها در گله های کالیفرنیا و نیویورک به دلیل تلقیح گاوهای غیرفحل بود. در واقع در هر گله کالیفرنیا از هر ۳ گاو تلقیح شده یک گاو فحل نبوده است.
دقت تشخیص فحلی را می توان با اندازه گیری پروژسترون در شیر و یا خون گاو در روز تلقیح مصنوعی تعیین نمود. وقتی که گاوها در آخور غذا محصور شده اند، راحت تر می توان خون گرفت.
پروژسترون خون و یا شیر را می توان در گاوداری با بعضی از کیتهای آزمایشی که در محل های مختلف موجود است اندازه گیری نمود.