نخود می تواند جایگزین بخشی از کنجاله سویا و ذرت در جیره ها شود
در برخی مناطق کشور، نخود زمینی یک جایگزین ارزان و قابل دسترس برای کنجاله سویا و ذرت است. پروتئین خام نخود، نسبتا بالاست و انرژی نسبتا زیاد آن عمدتا به صورن ذخایر نشاسته ای میباشد. محققان اخیرا استفاده از نخود را در جیره ۲۴ راس گاو هلشتاین به مدت ۷۰ روز مطالعه کرده اند. نتایج در مجله دیری ساینس فوریه ۲۰۰۸ منتشرشده است.
حدود ۴۵ درصد از ذرت و ۷۸ درصد از کنجاله سویا در جیره گروه شاهد با نخود جایگزین شد. مقدار نخود استفاده شده ۱۵ درصد ماده خشک جیره و حاوی ۲۵ درصد پروتئین خام و ۱/۹۸ مگاکالری انرژی خالص شیردهی در هر کیلوگرم بود. سایر اقلام جیره یکسان بود.
مصرف ماده خشک و تولید شیر در هر دو گروه یکسان بود. علاوه بر این تغییر معنی داری در درصد ترکیبات شیر، بازده نیتروژن شیر یا نیتروژن اوره ای شیر (MUN) وجود نداشت. انجام آزمون چشایی نیز تفاوت قابل توجهی در طعم شیر نشان نداد. محققان معتقدند که نخود میتواند تا سطح ۱۵ درصد ماده خشک جیره، جایگزین کنجاله سویا و ذرت در جیره گاوهای پرتولید شود.