۵ نکته کلیدی در ارتباط با نقش مهم بستر در کیفیت شیر
معمولا گاوهای کثیف باعث تولید شیر با کیفیت پائین می شوند. بستر جایگاههای فری استال رابطه مستقیمی با کیفیت شیر دارد. انتخاب مواد بستر به سامانه جمع آوری کود، دسترسی، قیمت، شاخصه های افزایش بهداشت، آسایش و سلامتی پستان بستگی دارد. ماسه تمیز، استانداردی طلایی برای بستر می باشد ولی مواد دیگری مانند کود جامد بازیافتی نیز به نحو موثری استفاده می شوند.
عوامل زیادی بسترریزی را تحت تاثیر قرار می دهند، به عنوان مثال، تراکم گاو (جمعیت)، کیفیت خوراک، نظافت پی در پی جایگاه، دفعات نظافت راهروها، تهویه، شیوه ذخیره بستر، آب و هوا، تعداد بسترریزی و راهکارهای بسترریزی.
محققان ۵ نکته کلیدی را در ارتباط با نقش بستر در کیفیت شیر تولیدی توصیه کرده اند:
۱) تعداد باکتری بستر رابطه مستقیمی با تعداد باکتری سرپستانک دارد. شمار باکتریایی انتهای سر پستانک همبستگی مثبتی با عفونتهای داخل پستانی دارد. از طرفی ارتباط مستقیمی بین بهداشت گاو و شمار سلولهای بدنی وجود دارد.
۲) برای آنکه گاوها سالم و بهره ور باقی بمانند به ۱۱ تا ۱۲ ساعت استراحت در روز احتیاج دارند. در طی این استراحت طولانی، نوک سرپستانکهای گاو در تماس مستقیم با مواد بستر میباشد. بنابراین تلاشهای مداوم برای کاهش تماس نوک سرپستانکها با باکتریهای محیطی به منظور داشتن سلامتی پستان و کیفیت شیر لازم و ضروری میباشد.
۳) بهبود بهداشت گاو منجر به کاهش تماس سرپستانک با عوامل بیماریزای ورم پستان محیطی، عفونتهای درون پستانی و شمار سلولهای بدنی می شود.
۴) نظافت عالی گاو قبل از شیردوشی برای رفع باکتریهای محیطی از انتهای سرپستانک آخرین مرحله از مدیریت گله در اطمینان یافتن از تولید مداوم شیر با کیفیت بالا محسوب می شود.
۵) باکتریهایی که در طی آماده سازی پستان گاو از بین نمی روند نهایتا به مخزن شیر شما وارد می شوند. نمونه براداری از مخزن شیر یا مسیر شیر در هر وعده شیردوشی و کشت عوامل محیطی دقیقا میزان موثربودن آماده سازی پستان قبل از دوشش را نشان میدهد. مدیریت مناسب تر بستر منجر به تولید شیر با کیفیت بیشتر می شود. اما این کار ملزم به پیگیری مداوم و اعمال صحیح میباشد. بنابراین گاوهای تمیزتری برای شیردوشی خواهیم داشت.