خنک نمودن گاوهای خشک معادل تولید شیر بالاتر است
در شماره ژوئن ۲۰۰۶ مجله دیری ساینس مقاله ای وجود دارد که اثرات اضافه کردن یک سایه بان پارچه ای و فن بالای آخور گاوهایی که قبلا از یک آب پاش برای خنک کردن گاوها در هنگام خوردن استفاده می کردند را بررسی کردند. در این تحقیق ۵۲۴ گاو هلشتاین در طول ۳ هفته آخر دوره خشکی شان به صورت تصادفی برگزیده شدند و در دو جایگاه مختلف قرار گرفتند که یکی فقط مجهز به آب پاش در بالای آخور بود و دیگری علاوه بر آب پاش به سایه بان پارچه ای و فن مجهز شده بود. در هر دو جایگاه منطقه استراحت سایه بان وجود داشت تا گاوها در صورت تمایل از آن استفاده کنند. نتایج از ۲۰ ژوئن تا ۲۰ اکتبر ثبت شدند.
محققان دریافتند که گاوهای مستقر در جایگاه های دارای آب پاش و سایه بان و فن روزانه ۵/۱ کیلوگرم شیر بیشتری در ۶۰ روز اول شیردهی بعدی نسبت به گاوهای مستقر در جایگاه های فقط مجهز به آب پاش تولید کردند. در طول دوره آزمایش میانگین دمای زیر آخور پوشانده شده در هر روز ۲/۱ درجه خنک تر از میانگین دمای محل های بدون فن و سایه بان بود (۳/۲۶ در مقابل ۱/۲۵ درجه سانتی گراد). شاخص دما-رطوبت در آخورهای غذایی مجهز به سایه بان و فن در ۴۸ درصد از روزهای تحقیق بالای ۷۲ بود ولی در محل های بدون این تجهیزات در ۶۰ درصد از روزهای تحقیق این عدد به بالاتر از ۷۲ می رسید. از آنجا که شاخص دما-رطوبت بالاتر از ۷۲، نشانگر تنش گرمایی در گاو درنظر گرفته می شود، گاوهایی که در جایگاه های بدون فن و سایه بان بودند، در دوره انتهای آبستنی شان که زمان بحرانی برای بسیاری از فعالیت های فیزیولوژیکی است بیشتر در معرض تنش گرمایی بودند.
کارشناسان سود اقتصادی نصب و نگهداری فن و سایه بان ها را در آخور گاوهای خشکی که قبلا فقط از یک آب پاش استفاده می کردند، تخمین زدند. آنها یک ارزش افزوده حداقل ۹۲/۸ دلاری را فقط از فروش شیر برای هر گاو در هر سال برآورد کردند. آنها برای سلامتی و طول عمر رقمی را نمی توانند تعیین کنند.
با وجودی که همه گاوداران باید نتایج این تحقیق را به منظور چگونگی مدیریت گاوهای خشک شان بررسی کنند ولی پرورش دهندگانی که در کشورهایی هستند که با تنش گرمایی مواجهند باید توجه ویژه ای به این مقاله داشته باشند. افزایش تولید شیر و سودآوری نتیجه یک سرمایه گذاری نسبتا کم در خنک کردن گاوهای خشک با سایه بان زدن و نصب خنک کننده ها در موقع غذا خوردن است.