شرکت فراسو جام پارس
مزرعه پرورش گاو شیری و تولید شیر
اطلاعات بیشتر
شرکت فراسو جام پارس در سال 89 با خرید 500 راس تلیسه آبستن فعالیت خود را آغاز کرده و هم اکنونبیش از 1000 راس گاو شیرده در این واحد وجود دارد که روزانه در سه نوبت دوشیده می شوند.
بخش های مختلف گاوداری فراسو جام پارس:
1-1- بخش تغذیه، خوراک مورد نیاز ای دامها به دو گروه علوفه و مواد دانه ای (کنسانتره ای) تقسیم می شود. بخش علوفه ای عمدتا شامل یونجه خشک و ذرت سیلو شده می باشد. بخش دانه ای به صورت ترکیبی از غلات، کنجاله و مکمل ها می باشد که در محل خوراک سازی شرکت، تولید می شود.
1-2- خوراک سازی، کارخانه خوراک سازی را می توان به سه قسمت تقسیم کرد. الف) محل ذخیره مواد اولیه ب) قسمت ساخت و ترکیب که شامل آسیاب ها، میکسر و الواتورها می باشد. ج) محل نگهداری کنسانتره آماده مصرف با توجه به وجود دسته های مختلف دام اعم از گاو شیری، گاو خشک، تلیسه و گوساله های در جریان رشد. ترکیبات کنسانتره متناسب با احتیاجات غذایی هر گروه ترکیب و ساخته می شود. روش کار: ابتدا غلات که عمدتا شامل جو و ذرت می باشد آسیاب می شوند و در مخازن مجزا نگهداری می شوند. در این واحد کنجاله سویا نیز که از عمده ترین اقلام اولیه پرمصرف می باشد، آسیاب می شود. در مرحله بعدی مطابق فرمولهای موجود هریک از مواد توزین شده توسط الواتور به داخل میکسر ریخته می شوند. مجموع هر بچ تولیدی یک تن می باشد که پس از تکمیل شدن به مدت 4 دقیقه در میکسر باهم مخلوط می شوند پس از مخلوط شدن، کنسانتره آماده در محل نگهداری مخصوص آن نوع تخلیه می شود.
2- توزیع، توسط فیدر میکسرهایی که به کشنده متصل است انجام می گیرد. روش بارگیری خوراک به این صورت است که اول مواد علوفه ای خشک شده شامل یونجه و کاه بارگیری می شوند سپس کنسانتره مخصوص آن خوراک به آن اضافه می شود پس از بارگیری کنسانتره جهت حفظ اندازه مناسب قطعات فیدر شروع به خرد کردن قطعات علوفه ای خشک می کند و همزمان علوفه را با کنسانتره مخلوط می کند پس از اینکه اندازه قطعات علوفه به میزان تعیین شده رسید تفاله تر و سپس ذرت سیلویی اضافه می شود و در صورت نیاز به رطوبت بیشتر مقداری آب به آن اضافه شده و ترکیب به دست آمده به مدت 5-7 دقیق ترکیب می شود تا آماده برای توزیع باشد. پس از آماده شدن مخلوط خوراک طبق برنامه توزیع خوراک در داخل آخور بهاربند مورد نظر تخلیه می شود.
3- بخش تولید مثل، هدف از برنامه ها و استراتژی های تولید مثلی در یک گله این است که گاو در کمتر از 400 روز یک گوساله به دنیا بیاورد. در گله های صنعتی با میانگین تولید شیر بالای 35 کیلوگرم، آبستن شدن گاو همیشه از دغدغه ها و مسایل بسیار مهم است. در این واحد تلقیح مصنوعی انجام می شود و دامها 50 روز پس از زایش در صورت داشتن شرایط لازم تلقیح می شوند. زمانیکه گاو 7 ماهه آبستن باشد دیگر دوشیده نمی شود و 2 ماه آخر آبستنی را اصطلاحا خشک می شود و در این زمان خوراک مصرفی توسط دام بیشتر صرف رشد گوساله می شود.
4- بخش گوساله دانی و زایشگاه، بخش زایشگاه و گاوهای انتظار زایش با توجه به وزش باد با طراحی ویژه ای در قسمتی از مجموعه قرار گرفته که در معرض جریان هوای آزاد بوده و نسبت به بقیه مجموعه در راس قرار گرفته که به لحاظ بهبود سطح بهداشتی بسیار موثر است و همینطور به دلیل طراحی ویژه سالن که باعث ایجاد جریان آرامی از نسیم می شود در فصل گرم کمترین نیاز به ادوات خنک کننده احساس می شود و تهویه سالن به خوبی انجام می گیرد. طراحی جایگاه دامهای انتظار زایمان طوری انجام گرفته که دارای یک قسمت مسقف و یک فضای باز می باشد. به جهت تامین رفاه دام و دادن اختیار به دامها به جهت قرارگیری در فضای باز و در آفتاب و تامین ویتامینهای گروه D از این طریق دامها آزادند تا در فضای بسته و در سایه در ساعات گرم روز استراحت کنند. برای هر دو قسمت جایگاه، بستری نرم از کلش گندم و جو گسترانیده شده است که در فاصله های زمانی مشخص و قبل از بالا رفتن سطح رطوبت و آلودگی بستر بوسیله ادوات کاملا بهداشتی در اسرع وقت جمع آوری و تعویض می گردد. دسترسی دامها به خوراک تازه و تامین تمامی نیازهای دام در راس امور قرار گرفته و این کار به صورت کاملا مکانیزه انجام می گیرد. فرآیند زایش دامها در باکسهای کاملا بهداشتی انفرادی در حضور نیروهای مجرب انجام می گیرد. عمل دوشش دامها طی 3 روز پس از زایش و قبل از پیوستن به گله شیری بوسیله دستگاه شیردوش مخصوص زایشگاه انجام می گیرد که دارای امکاناتی از قبیل نبض و ضربان ابتدای دوشش به جهت ماساژ دادن پستان و ایجاد آرامش در دام و همینطور ثبت کردن شیر هر وعده دام و جک جداکننده خرچنگی از پستان می باشد.
5- بخش گوساله دانی، سالن گوساله دانی شیر خوار با شرایط نگهداری به صورت باکسهای انفرادی فلزی طراحی گردیده که از مزایای مهم این سالن طراحی ویژه و شیب بسیار مناسب بستر بتنی می باشد که قابلیت شستشوی تمامی قسمتها و ضدعفونی را ایجاد کرده و مسیرها به جهت خروج آب و فاضلاب در تمامی قسمتهای سالن طراحی گردیده که بسیار در بهبود سطح بهداشتی سالن موثر است. تمامی گوساله ها در باکسهای انفرادی با بستری نرم از کلش گندم و جو و با ظروف مشخص و بهداشتی به جهت آب و خوراک نگهداری می گردند. شیر مورد مصرف گوساله ها کاملا بهداشتی و تازه بوده و با شرایط کاملا ویژه پس از پاستوریزه شدن در سه نوبت تغذیه می شود. سیستم پرورش در این واحد به این صورت انجام می گیرد که گوساله ها طی سه روز اول پس از تولد، کاملا جدا و در شرایط قرنطینه ای با آغوزی که پاستوریزه گردیده تغذیه می شوند و پس از کسب ایمنی کامل وارد سالن اصلی گوساله ها می گردند. فرآیند پرورش در این واحد براساس بروزترین سیستم های پرورش گوساله شیرخوار و با تکنولوژی رشد تسریع شده می باشد که در این سیستم میزان مصرف شیر توسط گوساله ها در حدود 15درصد وزن بدنشان برنامه ریزی گردیده که با وزن گیری بسیار عالی و در شرایط کاملا ایده آل وارد فاز گروهی و قطع شیر می شوند.
6- بخش شیردوشی، گاوها هر 24 ساعت در سه نوبت و با فواصل مساوی دوشیده می شوند. نوبت دوشش دامهای هر بهاربند که فرا می رسد مامور جابجایی دامها، گاوهای آن قسمت را با آرامش و خونسردی تمام به شیردوشی هدایت می کند. گاوها در محل انتظار شیردوشی تجمع می کنند و از آنجا وارد سالن دوشش شده و دوشیده می شوند. تلاش می شود که دامها حداقل زمان ممکن را در انتظار دوشیده شدن سپری کنند. با توجه به بهداشت شیر تولیدی و حساسیت کارخانه دریافت کننده شیر و سلامت پستان دام، شیر دوشی از مهمترین قسمتهای یک گاوداری صنعتی است.
6- بخش مدیریت کود، سیستم جمع آوری کود در این واحد فلاشینگ است. کود زیر پای دامهای شیری با آزاد شدن حجم قابل توجهی آب شسته شده و از این طریق کانال جمع آوری به محل مشخص منتقل می شود و در آنجا آبگیری شده و کود باقی مانده از آبگیری خشک می شود و جهت بستردام استفاده می شود. آب حاصل از آبگیری هم گندزدایی شده و جهت شستشوی مجدد سالن استفاده می شود.