شرکت تولیدی شیمیایی پرتوآهار نمونه
تولید کننده منو و دی کلسیم فسفات مورد مصرف دام و طیور
اطلاعات بیشتر
شرکت پرتو آهار نمونه (ایرانا فسفات) ، از سال 1376 در ناحیـه صنعتی رضوانشهر در محدوده ای به مسـاحت 5000 متر مربع با کادر مجرب آزمایشگاهی و داشتن خط حذف فلزات سنگین و فلوئور زدایـی در خط تولیـد خود، دی کلسیم فسفـات با حداقل فلزات سمی و فلوئور تولید می کند.
محصول تولیدی این کارخانه محصولی مطمئن و بسیار مناسب برای مصرف در صنایع دام، طیـور و آبزیان می باشد. مقدار بعضی از فلزات سمی و فلوئور در دی کلسیم فسفات تولید شده توسط شرکت پرتو آهار نمونه کمتر از استاندارد اروپا و آمریکا و بسیار کمتر از استاندارد ایران می باشد. طبق آزمایشات به عمل آمده مقدار فلزات سمی در بعضی از منو و دی کلسیم فسفات های تولید داخل که بعضا به روش های غیر متعارف تولید می گردد، متاسفانه در حد بالایی می باشد که این امر نهایتاً منجر به ایجاد بیماریهای گوناگون و خطرناک در انسان می شود.
ذکر این نکته ضروری است که فلزات سمی و فلوئور پس از مصرف توسط دام طیور و آبزیان در بدن آنها تجمع یافته و از بدن آنها خارج نمی شود و پس از مصـرف وارد بدن انسان شـده و در بافتهـای بدن انسـان تجمع می یابنـد و ایجاد بیماریهای خطرناک می کنند.
- مقـدار 100 پـی.پـی.ام آرسنیک در جیـره غذایی طیور سبب کـاهش وزن و کاهش تولید تخم مرغ می شود.
- مقدار 25 تا 40 پی.پی.ام کادمیـوم در جیـره غـذایی جوجه نابـالغ سبب کاهش رشد شده و مقدار 12 پی.پی.ام کادمیوم در جیره غذایی مرغ بالغ تخمگذار سبب کاهش تولید تخم مرغ می شود.
- مقـدار 320 تا 1000 پی.پی.ام سـرب در جیره غـذایی جوجه نـابالغ سبب کاهش رشد و خواب آلودگی و 50 درصد تلفـات در گله شده و مقدار 200 پی.پی.ام سرب در جیره غذایی مرغ تخمگـذار سبب کاهش تولید تخم مرغ می شود. مقـدار 50 تا 400 پی.پی.ام سرب در جیـره غذایی جـوجه نابالغ سبب کاهش رشد و 50 درصد تلفات در گله می شود.
- مقدار 500 تا 1000 پی.پی.ام فلوئور به شکل سدیم فلوئوراید در جیره غذایی جوجه نابالغ سبب کاهش رشد شده و مقدار 1300 پی.پی.ام فلوئور در جیره غذایی مرغ بالغ روی صفات تولید مثلی اثرات منفی می گذارد.
هرچند که مقادیر مشابهی از فلوئور به شکل کلسیم فلوئوراید سمی نمی باشد. آرسنیک یک سم قوی می باشد. مکانیسم مسمومیت آرسینک، اختلال در متابولیسم سلولی از طریق ترکیب با آنزیمهای بدن می باشد. آرسنیک به سرعت از دستگاه گوارش بدن جذب می شود، سبب اختلال تنفسی مزمن شده و در نهایت سرطان دستگاه تنفسی رخ داده و بر روی سیستم عصبی، قلبی و کلیه اثرات منفی دارد. اگر به طور دائم و مزمن مصرف شود، تقریباً روی تمامی سیستمهای بدن انسان اثر می کند.
سرب سبب کم خونی می شود و ضایعات مغزی و عصبی می دهد و در کودکان سبب تاخیر در رشد و نمو می شود. سرب در استخوانها تجمع یافته و سلامت آنها را در بزرگسالی به خطر می اندازد و روی سیستم عصبی ایجاد مسمومیت کرده، بر قلب اثر گذاشته و سبب افزایش فشارخون می شود. دریافت روزانه 5 میکروگرم سرب به ازای هر کیلوگرم وزن بدن انسان سبب مسمومیت مزمن می شود.
کادمیوم، به کلیه ها آسیب وارد ساخته و سرطان زا می باشد. کادمیوم روی ژنها و کروموزومهای D.N.A اثر سمی داشته و سبب سرطان ریه می شود. کادمیوم از بدن بسیار به آهستگی دفع می شود. کادمیوم اگر بطور دائم و مزمن وارد بدن انسان شود، تقریباً روی تمام سیستمهای بدن اثر می کند. دریافت روزانه 1 میکروگرم کادمیوم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن انسان سبب مسمومیت مزمن می شود.
جیوه، سبب ا ختلال در عملکرد آنزیمهای بدن می شود. بخصوص در سلول های مغزی، تومور ایجاد نموده، همچنین سبب کم شدن حافظه می شود. نخستین محل اثر جیوه، سیستم اعصاب می باشد. جیوه سبب مهار سنتز پروتئین و همچنین سبب تغییر خلق و خوی می شود. دریافت روزانه 0/3 میکروگرم جیوه به ازای هرکیلوگرم وزن بدن انسان، سبب مسمومیت مزمن می شود.
فلوئور، جذب فلوئور از دستگاه گـوارش سریع است و اثرات سمی شدیدی بر سلولهای عضلات، اعصاب و استخوانها دارد. با مهار آنزیمهای بدن، در عملکرد آنها اختلال ایجاد می کند. با کلسیم بدن به سرعت و با شدت ترکیب می شود و بر روی بافت قلبی اثرات سوء دارد.
ویژگیها و آنالیز دی کلسیم فسفات شرکت پرتو آهار نمونه:
الف) فلزات سمی (سنگین) لازم به ذکر است با توجه به مصرف دی کلسیم فسفات به عنوان مکمل غذای دام طیور و آبزیان (تامین کننده فسفر و کلسیم برای ساخت بافت اسکلتی ) و سپس مصرف آنها توسط انسان، هرگونه ناخالصی در دی کلسیم فسفات نهایتاً وارد بدن انسان می شود و از آنجایی که فلزات سنگین بر خلاف فلزات سبک (مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) از بدن دفع نشده و در بافتهای مختلف بدن تجمع می یابند، اهمیت حذف آنها به خوبی مشخص و ضروری می باشد. بنابر این واحد تحقیق و توسعه شرکت پرتو آهار نمونه، حذف فلزات سمی موجود در اسید فسفریک را هدف خود قرار داده و نهایتاً موفق به حذف تقریباً کامل کلیه فلزات سمی گردید، به طوری که به عنوان مثال فلزات سمی آرسنیک، سرب و کادمیوم که طبق آخرین استاندارد ایران به ترتیب مقادیر 15 ، 45 و و 20 پی.پی.ام مجاز می باشد، در محصول دی کلسیم فسفات این شرکت، فلزات سمی فوق به کمتر از حد استاندارد رسیده است.
ب) فلوئور: با توجه به وجود فلوئور در اسید فسفریک صنعتی (به شکل فلوئوریدریک) در صورت عدم حذف فلوئور از اسید فسفریک، فلوئور به شکل کلسیم فلوراید وارد دی کلسیم فسفات شده و از آنجا در معده حیوانات مصرف کننده، در اثر اسید کلریدریک شیره معده تبدیل به اسید فلـوئوریدریک می شود که برای حیـوانات مصرف کننده خطرناک می باشد. بنابراین حدف فلوئور و رسیدن به مقادیر مجاز استاندارد بین المللی در دستور کار واحد تحقیق و توسعه این شرکت قرار گرفت و نهایتاً موفق به کاهش فلوئور گردید بطوری که مقدار فلوئور در دی کلسیم فسفات پرتو آهار نمونه به حداکثر 1000 پی.پی.ام رسید.
ج) فسفر و قابلیت جذب: پارامتر مهم دی کلسیم فسفات، مقدار درصد فسفر و مهمتر از آن قابلیت هضم و جذب فسفر می باشدکه بهینه سازی این دو پارامتر به واحد تحقیق و توسعه شرکت ارجاع شد و نهایتاً مقدار فسفر که طبق استاندارد ایران حداقل 17 درصد می باشد، درمحصول تولیدی این شرکت به حد اقل 17 درصد و قابلیت هضم و جذب فسفر که طبق استاندارد ایران، حداقل 85 درصد می باشد به 92 الی 97 درصد رسید.
د) یون سولفات: در مراحل تصفیه و خالص سازی اسید فسفریک، شرکت توانسته درصد یونهای سولفات را تقریبا به صفر برساند. قابل ذکر است که وجود یونهای سولفات باعث افزایش اسیدیته و کاهش میزان PH خون شده، تعادل یونی و ساختارسلولی را برهم می زند.
هـ) لجن ناخالصی آهن و آلومینیوم و منیزیم: در فرآیند تولید، طی چند مرحله تصفیه و استخراج، کلیه لجنهای موجود در اسید فسفریک حذف می شوند و محصول به دست آمده به رنگ سفید و فاقد هرگونه لجن و ناخالصی می گردد. بطوری که به شکل پودر روانی در آمده که فاقد کمترین چسبندگی می باشد. در انتها لازم به ذکر است که هر سری ساخت (بچ) تولیدی دی کلسیم فسفات در آزمایشگاه کنترل کیفیت کارخانه مورد آزمایشهای دقیق و متنوع قرار می گیرد تا محصولی کاملاً ممتاز و با کیفیت به دست مصرف کننده برسد. در صنعت خوراک دام و طیور مهمترین نقش کلسیم و فسفر عبارت است از: تشکیل بافت استخوانی، انتقال چربیها از خون به زرده تخم مرغ، انعقاد خون، تشکیل پوسته تخم مرغ، انقباض عضلات افزایش اشتها و قدرت باروری، تشکیل بافت استخـوانی، انتقال انرژی از طریق حضور در آدنوزین دی فسفـات (ADP) و آدنوزین تری فسفات (ATP) ، افزایش چربی شیر، بالابردن کیفیت گوشت، افزایش سرعت رشد و افزایش تولید می باشد. لازم به توضیح است اولین قدم جهت تشخیص منو کلسیم و دی کلسیم فسفات های تقلبی بو کردن آنها می باشد که باید فاقد هرگونه بویی باشد.