نرخ باروری ۲۱ روزه گله خود را بهبود دهید
تاکنون برای ارزیابی موفقیت برنامه های تولید مثلی از نرخ های آبستنی ۲۱ روزه استفاده کرده ایم. نرخ آبستنی ۲۱ روز، وسیله اندازه گیری تعداد گاوهای آبستن شده در هر چرخه ۲۱ روزه، بوسیله اندازی گیری تعداد گاوهای آبستن شده در چرخه ۲۱ روز فحلی می باشد. محاسبات در انتهای دوره انتظار اختیاری (به نوعی ۵۰ تا ۷۰ روز بعد از زایمان در اغلب گاو های شیری) آغاز می شود. گاوهایی که به دوره انتظار اختیاری می رسند برای تلقیح و باردار شدن در چرخه فحلی ۲۱ روز بعدی مناسب هستند. بعد از آن، هرگاو تلقیح نشده آنقدر تلقیح می شود تا آبستن شود و یا در فهرست گاوهای “تلقیح نشوند” قرار گیرد و حذف گردد.
برای بارور شدن، گاوها باید بعد از تشخیص فحلی یا در زمان ثابت تلقیح شوند. بنابراین، نرخ تشخیص فحلی یا نرخ فحلی تلقیح مصنوعی (درصد گاوهای فحل تلقیح شده در دوره زمانی مشخص)، نسبت گاوهای فحل شده و تلقیح شده در هر دوره ۲۱ روزه را ارزیابی می کند.
بخش دیگر معادله آبستنی ۲۱ روزه، مشخص کردن میزان گیرایی است که بعد از تلقیح حاصل می شود. کلیه گاوهای بازی که واجد شرایط بوده تلقیح می شوند. چنانچه آبستن شوند عدد یک و اگر آبستن نشوند عدد صفر به آنها داده می شود. برای محاسبه نرخ آبستنی ۲۱ روزه باید کلیه گاوهایی که عدد یک در یک دوره ۲۱ روزه به آنها تعلق گرفته را بر تعداد کل گاوهای باز واجد شرایط تقسیم کنیم.
میانگین نرخ های ۲۱ روز گله
جدول شماره (۱)، میانگین نرخ آبستنی براساس اندازه گله را در گله ۱۳،۵۰۰ راسی انجمن بهبود گاو شیری نشان می دهد. (سامانه مدیریتی ثبت گاو شیری در ایالت کارولینای شمالی). به طور واضح نرخ های آبستنی در گله های کوچک (کمتر از ۱۰۰ گاو) نسبت به گله های بزرگ بیشتر است. به هرحال نرخ های آبستنی در گله های ۱۰۰ راسی یا بیشتر متفاوت نیست.
ویکتور گابریرا، همانند دیگر محققان، تلاش کرده است تا سود اقتصادی بهبود نرخ آبستنی ۲۱ روز را محاسبه کند، فرضیه های متعددی در رابطه با بهبود مدلهای گوناگون اقتصادی ارائه شده است.
تلاش در تلقیح بیشتر گاوهای فحل ۲۱ روزه منجر به تشخیص بیشتر فحلی یا نرخ فحلی می شود. بهبود گیرایی هر تلقیح کار بسیار پیچیده ای می باشد و مستلزم توجه به تمام جنبه های تکنیک تلقیح مصنوعی می باشد. متخصصان ۱۰ تا از برترین دستورالعمل های بهبود نرخ آبستنی ۲۱ روزه را به اشتراک گذاشتند:
۱- جیره مواد خوراکی دوره انتقال را به نحوی تنظیم کنید که مصرف مواد خوراکی افزایش یابد و مشکلات بعد از زایمان کاهش یابد. گاوها را در هفته های اول شیردهی به دقت بررسی کنید تا مشکلات بعد از زایمان کاهش یابد. گاوها را در هفته های اول شیردهی به دقت بررسی کنید و مشکلات متابولیکی را تشخیص دهید و سریع درمان کنید. از دست دادن بیشتر از یک نمره وضعیت بدنی باعث تاخیر در آبستنی می شود.
۲- از بروز مشکلات جلوگیری کنید. جایگاه های زایمان را خشک و تمیز نگه دارید. از بروز عفونت رحمی، ورم پستان و تاخیر در گیرایی از همان ابتدا جلوگیری کنید.
۳- دوره انتظار اختیاری مناسب داشته باشید و آن را در راس کار قرار دهید.
۴- با بررسی گاوها در فری استال علائم ثانویه فحلی را مشاهده کنید.
۵- یک رویه اجرایی استاندارد باید گزارش مشاهدات فحلی و زمان تلقیح داشته باشد. هرکسی نباید مسئول برنامه های تولید مثلی باشد.
۶- چنانچه تشخیص فحلی در راس کار شما قرار ندارد از برنامه لقاح مصنوعی زمان بندی شده استفاده کنید. کاربرد تشخیص فحلی به تشخیص بازگشت فحلی کمک می کند و فاصله بین نوبت های تلقیح را کاهش می دهد.
۷- در مدیریت اسپرم و روش های تلقیح از راه های میانبر استفاده نکنید. کیت های تلقیح و تجهیزات باید تمیز نگاه داشته شوند. اسپرم را درون گردنه رحم تخلیه کنید.
۸- برای برگرداندن همه گاوهای باز به چرخه فحلی، کنترل مداوم و زمان بندی بارداری ضروری می باشد. عواملی نظیر ورم پستان و شیوع آن و میزان شمار سلول بدنی در سقط جنین موثر است.
۹- با کمک مشاوره های دامپزشک خود از یک برنامه واکسیناسیون موثر استفاده کنید. با عملیات اصلاحی به بهبود آسایش گاو، سلامت سم و داشتن پاهای خوب و راه رفتن مناسب دام کمک کنید.
۱۰- برای افزایش باروری بیشتر، از نرخ گیرایی اسپرم (SCR) به منظور تشخیص بارورترین گاوهای نر استفاده کنید. برای بهبود باروری طولانی مدت در تلیسه ها، از اسپرم گاوهای نری که بیشترین نرخ باروری دختر را دارند استفاده کنید. تلقیح مصنوعی موفقی داشته باشید!