Loading...
زر فروکتوز
آمار بازدید از سایت

  • بازدید امروز: 12151
  • بازدید دیروز: 20583
  • بازدید کل: 28436995

اشتراک خبرنامه

با عضويت در خبرنامه، از آخرين اخبار، مقالات و پيشنهادات ويژه اعضاء مطلع شوید.


تعداد اعضاء: 789 نفر
خواندنی

درباره کاکتوس علوفه ایدرباره کاکتوس علوفه ای

کاکتوس علوفه ای خوش‌خوراک بوده و شتر، بز، گوسفند و گاو تمایل فراوانی برای تغذیه از این گیاه نشان می‌دهند. تغذیه دام از این گیاه به ویژه در مناطق خشک دام را تا حد زیادی از نوشیدن آب بی نیاز می‌کند.



ادامه »


مقالات تخصصی دام، طیور و آبزیان

همه چیز در باره پدیده کشند قرمز

پدیده کشند قرمز که از مهر ماه 1387 در آبهای خلیج فارس شدت بیشتری به خود گرفت، موجب عدم نفوذ هوا و بخصوص اکسیژن در لایه های عمیق تر آب می شود اکسیژن لازم محیط برای رشد و زندگی آبزیان را گرفته و زمینه های مرگ آنها را فراهم می کند.

همه چیز در باره  پدیده کشند قرمز

كشند قرمز در سراسر جهان رخ می دهد، و بطور موثر منابع شیلات را در كشورهای نظیر اسكاندیناوی، ژاپن، كارائیب، اقیانوس آرام جنوبی و آبهای آمریكای شمالی و حتی ایران نابود كرده یا مشكلاتی برای آنها بوجود آورده است. همانطور كه احتمالا خوانده اید یا شنیده اید و حتی دیده اید صدها وال و دلفین و... در آبهای امریكای شمالی، خلیج فارس و ...تلف شده اند.

كشند قرمز نام پدیده ای است كه به شكل صحیح تر بعنوان یك رشد یا شكوفایی جلبكی شناخته می شود كه جلبكها رشد كرده و تجمعی را در جریان های آبی ایجاد می كنند ( در واقع نوع خاصی از فیتوپلانكتون ها رشد انفجاری پیدا می كنند و این پدیده را بوجود می آورند).

این جلبكها، بویژه فیتوپلانكتون ها، آغازیان تك سلولی هستند كه ارگانیزمی مشابه گیاه دارند و می توانند بصورت انبوه رشد كنند، و گاهی دنباله های آنها در نزدیكی سطح آبها قابل مشاهده است.

انواع مشخصی از فیتوپلانكتون ها، مانند Dinoflagellate ، دارای رنگدانه های فتوسنتزی كه از لحاظ رنگی از سبز به قهوه ای و قرمز متفاوت است، می باشند. سلول های فیتوپلانكتون كه باعث ایجاد كشند قرمز می شوند شامل رنگدانه هایی برای جذب نور خورشید مورد نیاز برای تغذیه سلول، رشد و تولید مثل هستند. این رنگدانه ها هنگامی كه بصورت میلیونی در یك نقطه جمع شوند رنگ قرمزی را بوجود می آورند اگر به یكی از این سلولها در زیر میكروسكوپ نظری بیاندازیم ممكن است رنگ طلایی تیره داشته باشد.

بعضی از dinoflagellate ها همچنین به علت وجود واكنشهای شیمیایی موجود در سلول خود نور بازتاب می كنند كه منجر به نورانی بودن امواج اقیانوس و جای پاها در كنار ساحل در شب می شود. رنگ این جلبكها بستگی به نوع پلانكتون و دیگر عوامل نظیر شدت نور و زاویه تابش خورشید بر آب دارد.

وقتی كه جلبكها بصورت انبوه ظاهر می شوند، به نظر می رسد آب تغییر رنگ داده و تیره می شود كه این تغییر رنگ ممكن است از ارغوانی تا صورتی متمایز باشد. همه جلبكها به اندازه كافی انبوه نیستند كه منجر به تغییر رنگ آب شوند، همچنین همه تغییر رنگ آبها مرتبط با رشد انفجاری جلبكهای قرمز نیست به علاوه كشند قرمز به طور كلی مرتبط به حركات جزر و مدی(كشندی) آب نیست، بنابراین دانشمندان ترجیح می دهند از واژه شكوفایی جلبكی (Algae Bloom) استفاده كنند.

بعضی از كشندهای قرمز موجب، تولید سم طبیعی، تقلیل اكسیژن نامحلول یا دیگر اثرات مضر و آسیب رسان می شوند و عموماً بعنوان شكوفایی جلبكهای مضر (Harmful Algae Bloom) تعریف می شوند.

اثرات آشكار كشند قرمز، مرگ و میر انواع ماهیان، پرندگان دریایی و ساحلی، پستانداران دریایی و دیگر موجودات زنده است این سموم علاوه بر مرگ آبزیان، گاهی ناراحتی هایی برای مردم ساكن در ساحل ایجاد می كنند.

بطور مثال در مورد كشند قرمز در فلوریدا، علت مرگ و میر، آزاد سازی نوعی سم قوی موثر بر اعصاب كه Brevetoxin نامیده می شود بود كه بطور طبیعی بوسیله جلبكهای دریایی Karenia brevis تولید می شوند. (در ابتدا نام این جلبك دریایی Gymnodinium breve بوده است اما به علت تلاشهای فراوان دكتر Karen Steidinger در زمینه مطالعه و كنترل این پدیده به این نام تغییر داده شد.)

کشند قرمز که از سال 1369 تاکنون در آبهای جنوبی ایران رخ نداده بود، اما از هفتمین روز مهر ماه 1387 بر اثر تکثیر و شکوفایی سریع "فیتوپلانکتونی" از جنس Cochlokinium که یک " دینوفلاژله پلانکتونی " و دارای " کلروپلاست "های زرد، سبز تا قهوه ای است و به رنگ قهوه‌ای متمایل به قرمز آشکار می‌شود در آبهای این منطقه مشاهده شد.

هنگامی كه كشند قرمز به ساحل نزدیك می شود اثرات ظاهری آن مشخص می شود كه عبارتند از مرگ ماهیان، سوختن چشمها و بینی های حساس و سرفه های خشك. وقتی كه این شكوفایی بسیار شدید باشد، ماهیان به علت اثرات سم عصبی تولید شده توسط كشند قرمز كه از طریق آبششها به بدنشان وارد شده است، به سرعت می میرند.

به علت مرگ سریع ماهیان، این سموم فرصتی برای ذخیره شدن در بافتهای آنها پیدا نمی كنند اما ماهیانی كه در معرض تجمعات كمتر این جلبكها و سم حاصل از آنها قرار می گیرند. ممكن است این سم در بافتهایشان نفوذ و در آنها ذخیره شود. شواهد و مدارك جدید از تحقیقات اخیر عنوان می كند كه مرگ دلفین ها ممكن است به علت تغذیه از همین ماهیان آلوده كه مقداری سم با خود دارند، رخ داده باشد.

تجمع انبوه كشند قرمز به علت اینكه منجر به مرگ و میر و آلودگی ماهیان می شود كه قسمتی از زنجیره غذایی انسانی را تشكیل می دهند و باعث تهدید سلامت عمومی می شود. صدفهای خوراكی به علت اینكه مستعد ذخیره میزان زیادی از این سم در بدن خود هستند، می توانند خطرات بیشتری برای انسان داشته باشند.

به علت اثرات اقتصادی و بهداشتی كشند قرمز این مسئله امروزه مورد توجه بیشتری قرار گرفته است و تلاش های بیشتری برای كنترل این پدیده صورت می گیرد البته این كنترل را تنها می توان در محل های محدود همانند حوضچه ها و دریاچه های پرورش ماهی اعمال كرد با این وجود دانشمندان به سختی در حال كار بر روی این پدیده هستند تا شیوه های جدید و موثری برای كنترل آن بیابند.

این سلول های كشند قرمز بعد از اینكه شرایط بیولوژیك ( ارگانیزم) شیمیایی ( طبیعت یا مواد غذایی وارد شده به آب بعلت فعالیتهای انسانی) و فیزیكی ( تجمع و نحوه جابجایی) برای آنها مهیا شد اقدام به گسترش خود كرده و شاید چند صد كیلومتر مربع را فرا بگیرند.

مسئله ای كه باید مد نظر قرار گیرد این است كه وظیفه ما مشخص كردن عملكرد طبیعی كشند قرمز است و تلاشهایمان جهت كاهش اثرات منفی آن بر روی انسان نباید منجر به صدمات اكولوژیكی بیشتر شود.

* واژه یا اصطلاح كشند قرمز

كشند قرمز یك واژه مصطلح است كه استفاده آن به ماهیت پدیده ای كه بعنوان یك شكوفایی جلبكی مضر(رشد انفجاری جلبكهای مضر= Harmful Algae Bloom) شناخته می شود، بكار می رود. اصطلاح كشند قرمز به دلایل زیر به مرور توسط محققان مستعمل شده است:

1- كشند قرمز ضرورتاً قرمز نیست و بسیاری از آنها هیچگاه رنگی ندارند.

2- آنها هیچ ربطی به تغییرات جزر و مدی ندارند.

3- طیف گسترده ای از انواع جلبكها دارای شكوفایی هستند كه گاهی بیشتر از میزان استاندارد است.

بهتر است كه برای درست تر بودن این نامگذاری انواع مضر با نام شكوفایی جلبكهای مضر HAB) =Harmful Algae Bloom) و انواع غیر مضر را به شكل ساده شكوفایی جلبكی (Algal bloom) )بنامیم.

اصطلاح كشند قرمز ( Red Tide ) بیشتر در آمریكا و به منظور توضیح یك نوع خاص از شكوفایی جلبكی كه در شرق خلیج مكزیك فراوان است بكار می رود و كشند قرمز فلوریدا خوانده می شود. این نوع از شكوفایی بوسیله نوع خاصی از Dinoflagellate با نام Karenia brevis ایجاد می شود و این پدیده تقریباً بطور سالیانه در آبهای فلوریدا رخ می دهد. این موجودات زنده در طول رشد می تواند دهها میلیون سلول در هر لیتر آب دریا ایجاد كرده و اغلب رنگ آب را بشكل قرمز متمایل به قهوه ای تیره تغییر دهند.

همچنین اصطلاح كشند قرمز عموماً در مورد رشد انفجاری جلبكهای مضر در سواحل شمال شرقی ایالات متحده آمریكا بویژه در خلیج Maine مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از شكوفایی توسط نوع دیگری از Dinoflagellate ها بنام Alexandrium ایجاد می شود. این موجودات زنده تازه روییده صدمات شدیدی را به شیلات در این آبها وارد می سازند كه به علت تولید سم، باعث آودگی نرم تنان در آبهایی كه تحت تاثیر این جلبكها قرار گرفته اند می شود كه تهدیدی برای مسمومیت انسانها در اثر استفاده از این آبزیان است در ایران نیز این پدیده بعلت ترجمه اصطلاح از متون انگلیسی کشند قرمز نام گرفته است.

*علل بوجود آمدن كشند قرمز

كشند قرمز در اثر افزایش مواد غذایی مورد نیاز جلبكها، كه معمولا از طریق شسته شدن مزارع و آوردن مواد غذایی به آبها و دفع فاضلاب به دریا رخ می دهد و موجب رشد ناگهانی و انبوه جلبكها می شود. رخ دادن این پدیده در بعضی از محل ها به علل طبیعی است ولی در بعضی از بخش های جهان فراوانی و شدت رشد این جلبكها مربوط به افزایش مواد مغذی در اثر فعالیتهای انسانی است. در دیگر مناطق، این پدیده بصورت فصلی و به علت موقعیت یا شرایط بهتر ساحلی كه یك نتیجه طبیعی از جابجایی یا تغییر مسیر جریان های اقیانوسی است رخ می دهد.

رشد فیتوپلانكتون های دریایی بطور كلی بوسیله نیترات و فسفات موجود كه به وفور در رسوبات شسته شده از زمینهای كشاورزی و مناطق حاصلخیز ساحلی یافت می شود، تحت تاثیر قرار می گیرد.

آلودگی آبهای ساحلی در نتیجه اعمال انسانی و افزایش منظم دمای آب دریاها بعنوان عامل كمك كننده ای در ایجاد كشند قرمز است. دیگر عامل ها همانند ذرات غنی آهن نفوذ كرده از مناطق بیابانی مانند صحرای بزرگ (بزرگترین بیابان جهان واقع در شمال آفریقا) نقش مهمی در ایجاد كشند قرمز بازی می كنند. بعضی از این جلبكهای انبوه در سواحل اقیانوس آرام به وقوع تغییرات عمده جوی مانند El Nino (پدیده جوی كه هر 3 الی 5 سال یك بار رخ می دهد و در آن مسیر باد در آبهای اقیانوسی و اقیانوس آرام تغییر كرده و بطور غیر معمولی گرم می شود كه باعث تاثیر گذاشتن بر آب و هوای جهان می شود) كمك می كنند.

با این حال هنوز مشخص نیست عامل اولیه ظهور این شكوفه ها و نقش انسان و عامل های طبیعی در شكل گیری این پدیده چیست. همچنین مورد شك است كه آیا افزایش حاضر در فراوانی و شدت شكوفایی جلبكها در بخش های مختلف جهان واقعا افزایش این پدیده است یا اینكه مربوط به افزایش تلاش برای مشاهده و پیشرفت انواع شیوه های شناسایی است.

* نكات قابل توجه

- هیچ مرگ انسانی مرتبط با كشند قرمز گزارش نشده است، اما مردم ممكن است سوزش و ناراحتی تنفسی را (سرفه، عطسه، ریزش اشك از چشم) هنگامیكه كشند قرمز سواحل را فرا گرفته است و باد ذرات سمی دفع شده از آنها را به ساحل می آورد، تجربه كنند.

- شنا كردن هیچ اشكالی ندارد اما سوزش و سوختگی پوست در بعضی از قسمتها كه تراكم كشند قرمز بسیار بالاست ممكن است بوجود آید.

- مدت دوام این پدیده بستگی به عوامل زیادی از جمله مواد غذایی موجود و نور خورشید، دمای آب، تغییر در باد و رقابت با دیگر انواع و تغذیه شدن بوسیله زئوپلانكتونها و ماهی های كوچك دارد.

- نگرانی های ناشی از سم كشند قرمز بیشتر بخاطر این است كه امكان بروز paralytic shellfish poisoning وجود دارد.

* سوالاتی كه ممكن در مورد كشند قرمز پرسیده شود:

1- كشند قرمز چیست؟

حاصل جمع شدن انبوه (شكوفایی) جلبكهای سلولی ریز می باشد و معمولاً در آبهای شور و گرم یافت می شوند. البته امكان وجود آنها در دماهای پایین تر نیز وجود دارد. كشند قرمز پدیده ای طبیعی است كه ارتباطی به آلودگی بوجود آمده توسط بشر ندارد در تجمعات بالا ممكن است سطح آب قرمز تیره شود البته ممكن است رنگ آنها از سبز تا زرد نیز متغیر باشد یا اصلا رنگی نداشته باشند. هیچ كس نمی تواند پیش بینی كند كه كشندهای قرمز چه زمانی و در كجا ظاهر شده و چه مدت دوام خواهند داشت. آنها توسط متغیرهای زیادی ازجمله آب و هوا و جریانات دریایی تحت تاثیر قرار می گیرند.

2- آیا كشند قرمز طبیعی است؟

سوالات زیادی در این زمینه و پاسخ های كمی برای آنها وجود دارد. كشند قرمز برای هزاران سال رخ داده است. بخاطر بسپارید كه زئوپلانكتونهای بزرگتر مانند krill و anchovy از این جلبكهای میكروسكوپی تغذیه می كنند، و به نوبه خود هر جانور آبزی دیگری از ماهیان و شیرهای دریایی تا وال ها در اقیانوس نیز از آنها تغذیه می كنند. فیتوپلانكتون غذای پایه در اقیانوس است و وجودش هم ضروری و هم طبیعی است با این وجود دانشمندان نگران افزایش بی رویه آنها هستند خصوصا نوع سمی آنها كه اخیراً در سراسر دنیا و در نواحی كه قبلا هرگز وجود نداشته است در حال شكل گیری و رخ دادن است. افزایش كشند قرمز به فعالیتهای انسانی كه منجر به افزایش مواد مغذی موجود در آب می شود مربوط است.

3- علائم ناشی از PSP) paralytic shellfish poisoning ) چیست؟

این علائم شامل خارش و بی حسی در لبها، زبان و دست و پاها، بی حالی، سرگیجه و یا لرزش، تهوع و اسهال است. در موارد حاد حملات تنفسی و مرگ می تواند اتفاق بیافتد. در صورت مشاهده علائم این چنینی سریعاً با اورژانس تماس بگیرید یا در صورت در دسترس نبود تلفن خود را به اولین مركز درمانی برسانید.

شخص مصدوم ممكن است نیاز به تنفس مصنوعی و CPR داشته باشد. در اكثر موارد بیمار بعد از درمان سلامت كامل خود را بازیافته است. فراموش نكنید كه در صورت بروز حوادث این چنینی حتما سازمانهای مرتبط مانند محیط زیست و... را مطلع سازید.

4- چگونه كشند قرمز زندگی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد؟

سوزش چشم ها، بینی، خارش گلو و لب ها از علائم عمومی است كه در طول وقوع پدیده كشند قرمز مشاهده می شود. امواج، باد و پروانه قایق ها در جاهایی كه كشند قرمز دارای تراكم بالا است منجر به پخش شدن ذرات سمی به هوا شده كه در اثر وزش باد باعث ایجاد مشكلاتی برای مردم ساحلی می شود. افرادی كه دچار بیماری های تنفسی نظیر برونشیت‌، آسم و آمفیزم هستند ممكن است دچار حملات تنفسی شوند باید از حضور در این محل ها خودداری كنند یا حداقل از ماسك استفاده نمایند.

این افراد بهتر است همیشه زمانی كه باد از ساحل به دریا می وزد به ساحل بروند و حتما اسپری مخصوص تنفس خود را همراه داشته باشند. این علائم معمولا بعد از 24 ساعت از زمانی كه فرد محل مزبور را ترك می كند بر طرف خواهد شد می توانید. اخبار هواشناسی را دنبال كنید و زمانی كه باد از دریا به ساحل می وزد برای گذراندن اوقات و تفریح به ساحل نروید.

5- كشند قرمز چگونه زندگی دریایی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

از طریق تولید سم موثر بر اعصاب كه مانع از تغذیه صدف دارانی مانند oyster، clam ، mussel و دیگر صدفها و حلزونهای خوراكی می شود البته این سم مهلك بیشتر در بدن نرم تنان ذخیره می شود و سخت پوستان از آن مصون هستند.

6- آیا كشند قرمز غذاهای دریای را تحت تاثیر قرار می دهد؟

خیر با توجه به تفاوتهای موجود بین انواع و نقش آنها در زنجیره غذایی، بسیاری از انواع غذاهای دریایی در طول پدیده كشند قرمز كاملا سالم هستند.

7- آیا پختن راه مناسبی برای از بین بردن آلودگی این غذاهای دریایی است؟

خیر. پختن نرم تنان آلوده باعث از بین رفتن آلودگی آنها برای مصرف نمی شود. سم در بافتها باقی خواهد بود و امكان ایجاد مسمومیت وجود دارد.

8- چه چیزی سالم است؟ چه چیزی ناسالم است؟

میگو، خرچنگ، حلزونهای صدف دار و خرچنگهای دریایی در طول وجود پدیده كشند قرمز جهت صید و مصرف تا زمانی كه این سخت پوستان سم تولید شده بوسیله كشند قرمز را در بافتهای سخت یا گوشتی خود ذخیره نكرده باشند هیچ مشكلی ندارد، البته پیشنهاد می شود جگر، اعضا یا دیگر بافتهای نرم این سخت پوستان را مصرف نكنید. ماهیچه یا گوشت ماهی های صید شده تازه در زمان وجود كشند قرمز برای خوردن مشكلی ندارد اگر چه شواهدی از اثرات مضر بر روی انسان بواسطه مصرف ماهی گزارش شده است.

Oyster، clam، mussel و دیگر صدفها و حلزونهای خوراكی برای صید و مصرف در زمان وجود كشند قرمز بخاطر مستعد بودن آنها برای آلودگی توصیه نمی شود. این مسئله تا زمانی كه اداره محیط زیست و شیلات و یا دیگر سازمانهای مسئول اعلام نكرده اند كه آبها از وجود پدیده كشند قرمز عاری شده است و نرم تنان از وجود مواد سمی پاك شده اند به قوت خود باقی است كه معمولا چند هفته بعد از پایان پدیده كشند قرمز است.

9- از كجا بفهمیم كه نرم تنان خوراكی آلوده هستند یا خیر؟

در این مورد شما باید به سازمانها و مقامات مسئول اطمینان كنید و مطمئن باشید كه اجازه وارد شدن مواد غذایی آلوده به بازار داده نمی شود یا به سادگی از خیر خوردن این غذاها بگذرید.

10- آیا می توان به ساحل بروم؟ شنا كنم؟ چه اتفاقی می افتد اگر در حین شنا كمی از آب را بخورم؟

شنا كنید و از سواحل خلیج لذت ببرید شنا كردن و گذراندن اوقات در ساحل هیچ خطری برای شما ندارد هرچند بعضی از مردم سوزش های پوستی بعد از شنا در محل وقوع كشند قرمز را گزارش كرده اند. البته باید بخاطر داشته باشید كه مرگ و میر ماهیان و مشكلات تنفسی همیشه به علت وجود كشند قرمز نیست با این وجود عقل سلیم حكم می كند كه در صورت ایجاد مشكل و ناراحتی برای شما در نزدیكی پدیده كشند قرمز آن محل را ترك كنید. در واقع شما می توانید با اطمینان به شنا بپردازید زیرا PSP اثری روی شناگران ندارد. این سم تنها زمانیكه دارای غلظت بالایی باشد خطرناك است اما بر روی پوست و بدن عریان تاثیری ندارد و در نهایت این سم آنقدر در مقدار آب فرو برده شده توسط شناگر زیاد نیست كه خطری برای او داشته باشد.

*و اما یادآوری چند موضوع مهم

در پایان باید به این نكته توجه كرد كه وظیفه ارگانهای مربوطه در رابطه با اطلاع رسانی پیرامون وجود كشند قرمز حكم می كند اطلاعات مفیدی در زمان وقوع این پدیده در اختیار مردم و خصوصاً ساكنان بندری قرار دهند تا علاوه بر اینكه مانع از مشكلات احتمالی می شوند نگرانی های بی مورد مردم را نیز از بین ببرند.

در این زمینه رسانه های گروهی نقش مهمی را بازی می كنند كه متاسفانه در كشور ما تنها در حد تیتر های خبری و تهیه گزارشی از وقوع این پدیده و مرگ و میر آبزیان اكتفا شده است و هیچ گونه اطلاعات علمی در اختیار عموم مردم نیست. این مسئله همكاری و تلاش بیشتر سازمانهای مسئول را می طلبد. به عنوان یك پیشنهاد ذكر می كنیم كه حداقل ایجاد یك خط تلفن گویا كه اطلاعات مفید و علمی را در اختیار عموم قرار دهد می تواند بسیار موثر باشد البته شماره این خط تلفن باید از طریق رسانه های گروهی در اختیار مردم قرار گیرد و تنها به راه اندازی آن اكتفا نكرد.



نظرات

 


  • سلام،درابتدا باید ازشما تشکرکنم که مقاله کامل وجامعی بودومن جلالی هستم وروی کشند قرمز تحقیق می کنم و قراره صحبت هایی درموردبرگزاری کنفرانس وهمایش درباره کشند قرمز برای مردم جنوب وشمال کنار دریا به طور بین المللی برگزارکنم وخیلی خوشحال می شوم شما مارادراطلاع رسانی این کشند یارا باشید.سپاس گزارم

ارسال نظر

* لطفا فقط مرتبط با مطلب فوق نظر بدهید. در غیر این صورت ممکن است نظرتان منتشر نشود.

* آدرس ایمیل شما توسط دیگران قابل مشاهده نخواهد بود.


(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)