Loading...
زر فروکتوز
آمار بازدید از سایت

  • بازدید امروز: 2019
  • بازدید دیروز: 22167
  • بازدید کل: 24845694

اشتراک خبرنامه

با عضويت در خبرنامه، از آخرين اخبار، مقالات و پيشنهادات ويژه اعضاء مطلع شوید.


تعداد اعضاء: 781 نفر
خواندنی

نگرانی سازمان بهداشت جهانی از تغيير نحوه انتقال آنفلوانزای مرغینگرانی سازمان بهداشت جهانی از تغيير نحوه انتقال آنفلوانزای مرغی

دو تيم پزشکی مختلف در هلند و آمريکا توانسته اند با تغيير ساختار ويروس آنفلوانزای مرغی، شيوه جديدی از انتقال سريع اين بيماری در ميان پستانداران و به ويژه انسان ها کشف کنند و اين مسئله نگرانی شديد سازمان بهداشت جهانی را به دنبال داشته است.



ادامه »


مقالات دام

پیشینه پرورش بز و مقایسه پرورش بز در ایران با سایر کشورهای پیشرو

شیر بز به لحاظ ترکیب شیمیایی و محتوا، از نظر قند، چربی و پروتئین دارای بالاترین شباهت با شیر انسان است و به دلیل عدم ایجاد حساسیت در مقایسه با شیر گاو، شیر بز برای تغذیه نوزادان و سالمندان جایگزین بهتری است.

پیشینه پرورش بز و مقایسه پرورش بز در ایران با سایر کشورهای پیشرو

خرید مستقیم کنسانتره: کارخانه 37266610 031 - همراه 09131070114

ضرورت تغییر روش دامداران مناطق روستایی در مدیریت تغذیه دامداری (کلیک کنید)

بز يکی از دام هایی است که از قرن ها قبل توسط انسان اهلی شده است. مطالعات باستان شناسی نشان می دهد که پیشینه این موضوع به حدود هفت هزار سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد. همچنین منابع تاریخی، منشا اهلی شدن بز را کشور ایران می دانند. ایرانیان از همان ابتدا برای تأمين شير، گوشت، کرک و پوست به پرورش بز اقدام می کرده اند.

در حال حاضر نیز پرورش بز در معيشت خانوارهای روستایی و عشایری نقش شایان توجهی دارد، به طوری که دو یا سه راس بز با تولید متوسط احتياجات شير يک خانوار روستایی را برای یک سال فراهم می کند. بز دام نسبتا مقاومی است و می تواند در شرايط سخت که برخی حيوانات اهلی مثل گاو شیری امکان ادامه حیات ندارد، زنده بماند و توليدمثل کند. با وجود اینکه در ایران بزها جمعیت قابل ملاحظه ای دارند، اما به دلیل آنکه بز در اذهان عمومی ما ایرانیان نسبت به گوسفند اهمیت کمتری داشته و دارد، به همین دلیل معمولا پرورش بز بصورت یک فعالیت فرعی در کنار پرورش گوسفند ادامه یافته است.

در سال های اخیر اقدامات مناسبی از سوی سازمانهای جهاد کشاورزی استان ها برای ترویج و توسعه پرورش گله های بز شیری با بهره گیری از دو نژاد مطرح بز شیری اروپایی شامل بز سانن و بز آلپاین آغاز شده است. بدین منظور این مجموعه با هدف آشنایی بیشتر بهره برداران و دامداران عزیز با اصول اولیه ایجاد و پرورش بز شیری سانن و پرورش بز شیری آلپاین تهیه شده است. امید آنکه مورد توجه شما دامداران عزیز و دیگر علاقه مندان به پرورش دام قرار گیرد.

اصول اولیه ایجاد و پرورش گله های بز شیری سانن و آلپاین

مقایسه پرورش بز در ایران با سایر کشورهای پیشرو

در ایران، مصرف گوشت بیش از مصرف شیر بز رواج دارد، لذا در حال حاضر تولید شیر بز در اغلب مناطق کشور مورد غفلت واقع شده و تنها در برخی نواحی عشایری، شیر بز بصورت دستی دوشیده و به مصرف می رسد. در حال حاضر نزدیک به 55 میلیون رأس گوسفند و بز در کشور وجود دارد که سهم بز در این آمار 20 میلیون راس است. متوسط شیر تولیدی بزهای بومی ایران در یک دوره شیردهی بسته به نژاد، حدود 40 تا 150 لیتر است، در حالی که در کشور توسعه یافته ای مثل فرانسه در یک دوره شیردهی به ازای هر راس بز سانن، حدود 700 لیتر شیر تولید می شود. این آمارها نشان می دهد که بازده تولید شیر بز در کشور فرانسه فقط با داشتن یک میلیون راس بز (در مقایسه با 20 میلیون بز موجود در ایران) نزدیک به 40 برابر بازده تولید شیر بز در ایران است.

بازده تولیدی و اقتصادی مناسب شیر بز در کشورهای اروپایی موجب شده که دامداران، این دام را در مزارع بسته یا نیمه باز نگهداری نموده و عملا دامها را از مرتع جدا و یا نیاز دام به مرتع را به حداقل ممکن برسانند. در حالی که در ایران پرورش بز به دلیل بازده اقتصادی پائین، همچنان متکی به استفاده شدید از مرتع است.


خواص شیر بز

شیر بز به لحاظ ترکیب شیمیایی، محتوی قند، چربی و پروتئین دارای بالاترین شباهت با شیر انسان است و به دلیل عدم ایجاد حساسیت در مقایسه با شیر گاو، جایگزین بهتری برای تغذیه نوزادان و سالمندان است. مقایسه شیر بز با شیر گاو به لحاظ کیفیت پروتئین و چربی و قابلیت هضم و جذب مواد معدنی نظیر: کلسیم، منیزیم، مس و آهن مطلوب تر است. درصد چربی شیر بز اندکی بالاتر از شیر گاو است و به این دلیل شیر بز برای مصرف کنندگان به لحاظ طعم و مزه مقبولیت بیشتری نسبت به شیر گاو دارد. در جدول زیر مقایسه ای بین ترکیب شیر گاو، شیر انسان و شیر بز ارائه شده است:

مقایسه ترکیب شیمیایی شیر بز، شیر گاو، شیر انسان
تولید شیر در نژادهای مختلف بز متفاوت است و از مقدار روزانه 300 گرم در نژادهای بومی تا مقدار 8 کیلوگرم در برخی نژادهای برتر و اصلاح نژاد شده تغییر می کند.

لزوم اصلاح نژاد بزهای بومی و استفاده از نژادهای برتر اروپایی

به جرات می توان گفت تاکنون در توده های بز بومی در ایران هیچ نوع فرآیند اصلاح نژاد مشخص و موثری صورت نگرفته است. در برخی موارد نیز فقط با ایجاد آمیزش های مطالعه نشده و تجربی بین گونه های داخلی بز، دامداران سعی در بهبود ظرفیت تولید شیر توده های بومی داشته اند که این موضوع خلوص نژادی توده های بز بومی را در معرض تهدید قرار داده است. در ایران به دلیل تولید پائین بزهای بومی، دوشیدن شیر برای دامداران اقتصادی نبوده و لذا تولید شیر بز در اقتصاد خانوارهای روستایی و عشایری هنوز به جایگاه واقعی خود نرسیده است.

به طور حتم انتخاب نژاد برتر و مناسب عامل تعیین کننده ای در افزایش تولید شیر بز می باشد. برای مثال در مقایسه شیردهی گاو هلشتاین با بز شیری اصلاح نژاد شده:

تعداد چهار راس بز شیری اصلاح نژاد شده می توانند در مجموع به اندازه یک راس گاو هلشتاین شیر تولید کنند، در حالی که نیاز خوراک و نگهداری این چهار راس بز تقریبا نصف خوراک مصرفی یک راس گاو هلشتاین است.

همین مقایسه ساده نشان می دهد که با نگهداری و پرورش بزهای شیری اصلاح نژاد شده، تقریبا سودی معادل دو برابر گاوهای هلشتاین عاید دامداران می شود. اگر در محاسبات اقتصادی به مقایسه قیمت شیر بز با شیر گاو پرداخته و قیمت بالاتر شیر بز را نیز دخالت دهیم، مزیت پرورش بز نسبت به گاو شیری بیشتر هم خواهد شد. با این توضیح مختصر در قسمت بعدی با خصوصیات تولیدی و ظرفیت نژادی دو نژاد برتر بز شیری اروپایی، شامل بز سانن و بز آلپاین آشنا خواهیم شد.



ارسال نظر

* لطفا فقط مرتبط با مطلب فوق نظر بدهید. در غیر این صورت ممکن است نظرتان منتشر نشود.

* آدرس ایمیل شما توسط دیگران قابل مشاهده نخواهد بود.


(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)