Loading...
آمار بازدید از سایت

  • بازدید امروز: 6111
  • بازدید دیروز: 18395
  • بازدید کل: 16657340

اشتراک خبرنامه

با عضويت در خبرنامه، از آخرين اخبار، مقالات و پيشنهادات ويژه اعضاء مطلع شوید.


تعداد اعضاء: 749 نفر
خواندنی

گاومیش، دام فراموش‌شده ایران در آستانه پرورش صنعتی قرار گرفتگاومیش، دام فراموش‌شده ایران در آستانه پرورش صنعتی قرار گرفت

از آنجا که گاومیش می‌تواند شرایط سخت محیطی را با کمترین امکانات تحمل کرده و به حیات خود ادامه دهد و قادر است کم‌ارزش‌ترین مواد غذایی را به باارزش‌ترین تولیدات مثل شیر و گوشت تبدیل کند، می‌تواند گزینه خوبی برای اقلیم موجود در ایران باشد.



ادامه »


پرورش ماهی سردآبی، آزمایشگاه تشخیص دامپزشکی، آزمایشگاه دامپزشکی، اتوماسیون مرغداری، استخر پرورش ماهی اوزون برون، استخر پرورش ماهی تیلاپیا، استخر پرورش ماهی خاویاری، استخر پرورش ماهی قزل آلا، استخر پرورش ماهی کپور، بسته بندی گوشت مرغ، بسته بندی مرغ، بسته بندی مواد پروتئینی، بلدرچین، بوقلمون، پرورش آبزیان، پرورش بلدرچین، پرورش بوقلمون، پرورش شترمرغ، پرورش طیور، پرورش کبک، پرورش گاو شیری، پرورش گوساله نر، پرورش ماهی، پرورش ماهی در قفس، پرورش مرغ تخمگذار، پرورش مرغ مادر گوشتی، تامین داروی دامپزشکی، تامین نهاده های دامی، تامین نهاده های طیور، تجهیز سالن های مرغداری، تجهیزات مرغداری، تجهیزات و ادوات مرغداری، تکثیر و پرورش ماهی، تکثير و پرورش ماهی سردآبی، توزیع داروی دامپزشکی، تولید تجهیزات مرغداری، تولید تخم شترمرغ، تولید تخم مرغ، تولید جوجه یک روزه، تولید جوجه یک روزه گوشتی، تولید جوجه یکروزه، تولید داروی دامپزشکی ، تولید لوازم مرغداری، تولید ماشین آلات مرغداری، تولید محصولات پاستوریزه، تولید محصولات لبنی، تولید مرغ گوشتی، تولید مرغ مادر گوشتی، جوجه کشی، جوجه یک روزه تخم گذار،


مشاهده همه برچسب ها

مقالات دام

امکانات لازم برای پرورش گله بزهای شیری اصلاح شده سانن و آلپاین

در عین بالاتر بودن تولید شیر بزهای نژاد سانن و آلپاین نیازهای آنها نیز نسبت به بزهای بومی بالاتر است. دامدارانی که مایل به پرورش بزهای سانن یا آلپاین هستند باید جایگاه مناسب، خوراک مورد نیاز و تجهیزات و لوازم بهداشتی لازم را در دامداری پیش بینی نمایند.

امکانات لازم برای پرورش گله بزهای شیری اصلاح شده سانن و آلپاین

امکانات لازم برای پرورش گله بزهای شیری اصلاح شده

با توجه به فراهم بودن زمینه پرورش بزهای سانن و آلپاین در بسیاری از نقاط کشور و همچنین امکان واردات اسپرم و دام زنده این بزها، لذا پرورش صنعتی این نژادها با هدف تولید شیر به عنوان یک رویکرد مهم و استراتژیک می تواند در پرورش دام کشور مطرح شود. همانطور که تولید شیر این بزها چند برابر بزهای بومی است به همان نسبت احتیاجات بز سانن و آلپاین نیز نسبت به بزهای بومی بالاتر است. بنابراین کسانی که مایل به پرورش بزهای سانن یا آلپاین هستند باید امکانات لازم نظیر جایگاه مناسب، تامین خوراک مورد نیاز و تامین تجهیزات و لوازم بهداشتی را در دامداری پیش بینی نمایند.

شرایط آب و هوایی پرورش بزهای سانن و آلپاین

برخی بر این عقیده اند که با توجه به اینکه منشا بز سانن و آلپاین مناطق کوهستانی و نسبتا سردسیر اروپا است، پس این دو نژاد فقط باید در مناطق سردسیر کشور پرورش یابند. اما مشاهدات و گزارشات متعدد نشان می دهد که اگر شرایط حداقلی محیطی برای پرورش بزهای بومی در یک منطقه فراهم باشد، می توان در آن شرایط بزهای سانن و آلپاین را نیز نگهداری و تکثیر نمود.

وجود رطوبت حداقل 25 درصد و حداکثر 75 درصد برای پرورش بز مطلوب است. هرچند با وجود درصد رطوبت بالاتر و یا پائین تر از این مقدار نیز امکان پرورش وجود دارد ولی ممکن است میزان تولید بزها اندکی کاهش یابد.

همچنین دمای مناسب برای پرورش بز معمولا بين 12 تا 21 درجه سانتی گراد است. مقدار توليد شیر و سلامت عمومی بزها در دمای بین 17- تا 27 درجه تحت تأثير قرار نمیگیرد ولی دمای بيش از 27 درجه سانتی گراد باعث كاهش مصرف خوراك و كاهش توليد شير آنها می شود.

بنابراین شاید تامين حرارت در فصل زمستان برای بزها ضروری نباشد، ولی تامين یک سایه بان خنک در شرايط تنش گرمايی در فصل تابستان برای آنها بسيار حائز اهميت بوده و اين مسئله بخصوص در مورد بزغاله ها مهم تر است زیرا آنها در فصل زمستان به يك ساختمان نسبتا گرمتر و در تابستان به يك سايه خنك تر از جایگاه دامهای بالغ نیازدارند و در غیر این صورت معمولا به دليل سرما و يا گرمای شدید در روزهای اول پس از تولد تلف می شوند.

برای پرورش بزهای سانن یا آلپاین باید جایگاه مناسب، خوراک مورد نیاز و تجهیزات و لوازم بهداشتی را در دامداری پیش بینی کرد

ساختمان و تاسیسات مورد نیاز پرورش گله بز سانن و آلپاین

معمولا یک جايگاه ساده که از سه طرف با دیوار محصور و از يك طرف باز باشد، بسياری از نيازهای فیزیولوژیک بزهای شیری نظیر تهویه، نور و سایه مناسب را مرتفع می کند. در زمستان برای گرم شدن محل نگهداری بزها بهتر است طرف باز جایگاه را با برزنت، پلاستیک و بسته های کاه به خوبی پوشاند. همچنین در تابستان و بخصوص در مناطق بسیار گرم برای خنک شدن بهتر دامها، بهتر است از باد بزن های برقی و سیستم مه پاش در برخی قسمت های سایه بان استفاده شود. برقراری جریان هوای تازه در جايگاه نگهداری بز برای تأمین اکسیژن کافی و دفع گازهای مضر، آلاینده ها و دفع حرارت اضافی بسیار حائز اهميت است. بز نسبت به وزش باد شدید و كوران هوا حساس بوده، بنابر این برای برقراری تهویه در جایگاه باید از ایجاد کوران جلوگیری نمود. به این دلیل جايگاه استراحت بزها باید پشت به باد ساخته شده و یا در آن از بادشکن استفاده شود.

محوطه گردش بزها بايد دارای نور طبيعی و تهويه مناسب باشد و ابعاد آن با تعداد دامی که در آن نگهداری می شود، متناسب باشد.

پیش بینی انبار علوفه، آخورها، آبشخورها، انبار ذخيره كود، محل قرنطينه و درمان، محل شيردوشی و تجهيزات جانبی آن از دیگر مواردی است که باید در ساخت یک جایگاه پرورش بز به آن اشاره كرد. البته ابعاد و مساحت هر یک از اين بخش ها با توجه به هدف پرورش، ظرفيت دامداری، نوع نژاد، شرايط آب و هوايی و سليقه دامدار ممکن است متفاوت باشد. توصيه می شود برای نظارت بهتر و سرويس دهی مناسب تر به بزها اولا بزهای شیرده از سایرین جدا شده و خوراک متفاوتی دریافت کنند. ثانیا در صورت بزرگی گله بهتر است جایگاه های متعددی پیش بینی شده و در هر يك از جايگاه ها تعداد 50 تا 70 راس بز نگهداری شود تا امکان سرکشی و نظارت بهتری بر روی وضعیت آن ها فراهم باشد.

هنگام ساخت جایگاه استراحت و گردش بزها در حد امکان بايد از مصالح محکم و بادوام و در عين حال ارزان قيمت استفاده کرد. تهيه يک سقف بادوام و نفوذ ناپذير، ساخت ديوارهای جانبی محکم بخصوص در برابر وزش باد و طوفان و انتخاب جنس کف و سيستم فاضلاب مناسب از موارد مهمی است که در ساخت و طراحی اوليه محل جایگاه بايد مد نظر قرار گيرد. در جدول ذیر مساحت توصیه شده برای ساخت محل گردش و استراحت برای سنین مختلف بز ارائه شده است.

مساحت توصیه شده برای گردش محل گردش و استراحت بز بر حسب مترمربع

سالن شیر دوشی بزهای نژاد سانن و آلپاین

ساخت سالن شیردوشی یکی از مهمترین مواردی است که باید در پرورش بزهای شیری مدنظر قرار بگیرد. بزها در طول روز حداقل دو بار و حداکثر سه بار به این محل منتقل شده و شیردوشی می شوند. بيشترين مقدار شير در هفته دوم تا دهم بعد از زايش توليد می شود و پس از آن توليد شير بزها روزانه کاهش می یابد. طول مدت شيردهی به نژاد، نحوه مدیریت و کیفیت و مقدار خوراک بستگی دارد. شيردوشی بزها ممکن است به وسيله دست و یا با استفاده از ماشين شیردوشی انجام گيرد، اما در هر دو صورت باید محلی جداگانه و بهداشتی برای دوشش بزها در یک دامداری ساخته و آماده شود. در روستا و يا دامداري های کوچک ممکن است بزها با دست دوشیده شوند، اما در دامداريهای بزرگ برای سهولت و تسريع شيردوشی باید با دستگاه دوشیده شوند. هنگام شيردوشی چه بصورت دستی و چه با دستگاه، لازم است ابتدا دام به خوبی مهار وسپس دوشيده شود.

نحوه طراحی جايگاه شيردوشی و محل استقرار کارگر بايد به نحوی باشد که امكان دسترسی کارگرها به پستان بز سانن به آسانی فراهم شود

برای این کار باید باکس یا جعبه شیردوشی طراحی شود. باكس انفرادی يا جايگاه شيردوشی بزها بايد بگونه ای باشد كه امكان چرخش بز در آن وجود نداشته باشد. نحوه طراحی جايگاه شيردوشی و محل استقرار کارگر بايد به نحوی باشد که امكان دسترسی کارگرها به پستان دام به آسانی فراهم شود. معمولا عرض جايگاه انفرادی شيردوشی را از 40 تا 50 سانتی متر و طول آن را 100 سانتی متر در نظر می گيرند. در صورت تمايل به ساخت آخور در مقابل جايگاه شيردوشی، بايد يک راهرو به عرض یک متر مقابل هر جايگاه ساخته شود. در تعيين مساحت سالن شيردوشی بايد ابعاد و تعداد سكوهای شيردوشی، راهروهای خوراك دهی، آخورها، محل شستشوی ظروف، محل ذخيره و نگهداری موقت شير و محل عبور و مرور كارگران را پيش بينی نمود. بر اساس یک توصیه می توان مساحت سالن شيردوشی را با توجه به اندازه گله، معادل 10 درصد مساحت محل استراحت بزها تعيين نمود.

شرایط بهداشتی شیردوشی

جنس مصالح مورد استفاده درکف و ديوارهای سالن شيردوشی بايد از موادی انتخاب شوند که بهداشتی بوده و قابل شستشو باشند. شايد استفاده از بتن (در صورت قيمت مناسب) بهترين گزينه برای ساخت کف سالن شيردوشی باشد. برای پوشش ديوارها نيز می توان از سيمان، سراميک و يا هر نوع مصالح قابل شستشوی ديگر استفاده کرد. وجود نور و تهويه كافی در سالن شيردوشی از ملزومات است زيرا ريزش آب فراوان و بخار توليد شده در سالن شيردوشی معمولا باعث افزايش رطوبت محيط و کاهش تهويه می شود. در نظر گرفتن مساحت مناسب پنجره (حداقل 10 درصد مساحت كف سالن) و استفاده از هواكش های برقی برای ايجاد تهويه، در سالن شيردوشی اجتناب ناپذير است. سالن شيردوشی بايد به تجهيزاتی مثل آب سرد و گرم، شير سردکن، محل ذخيره شير، محل شستشوی ظروف و دستگاه شيردوش مجهز باشد. استفاده از توری های فلزی جهت نصب در پشت پنجر ه ها مانع از ورود حشرات به داخل سالن و آلوده شدن شير خواهد شد. برای اطمينان از سلامت دام ها و پيشگيری از آلودگی های احتمالی، نظافت سالن شيردوشی بايد بصورت مرتب و پس از هر مرحله شيردوشی انجام شود.



نظرات

 


  • امرالله علی پور
    سه شنبه 2 آذر 1395 - 21:51
    سلام
    مطلب بسیار عالی است اما در صورت امکان همراه با عکس های بیشتر و جزییات باشد.
    متشکرم
  • سلام لطفا جیره غذاییشون روبنویسین
  • با سلام
    تشکر از اطلاعات ارایه شده که بزرگواری و مسوولیت پذیری عزیزان می باشد لطفا اطلاعات بیشتری در خصوص سایر فضاهای مورد نیاز مثلا انبار علوفه، و... و هزینه ساخت این تاسیسات، هزینه تجهیزات شیر دوشی، تعداد کارگر مورد نیاز به ازای 100 راس بز شیری و... مرحمت فرمایید. با تشکر و امتنان. حسین نفر

ارسال نظر

* لطفا فقط مرتبط با مطلب فوق نظر بدهید. در غیر این صورت ممکن است نظرتان منتشر نشود.

* آدرس ایمیل شما توسط دیگران قابل مشاهده نخواهد بود.


(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)